Füzesgyarmat

„Ahol a nap is megáll pihenni” olvasható a város hirdetési szlogenje. És valóban, a városban mindenki megtalálhatja az aktív és a passzív pihenés különböző lehetőségeit.
Már a honfoglalás előtt lakott terület volt, a régészeti leletek bizonyítják az avar telepesek jelenlétét a térségben. A város első okleveles említése 1219-ben történt, Gormoth néven. Gyarmat valamikor nagy kiterjedésű fűzerdőségeiről kapta a Füzes előnevet, megkülönböztetésül a többi Gyarmattól. A középkori település szinte teljesen a mezőgazdaságból, főleg állattenyésztésből élt. Egészen a törökdúlásig folyamatosan lakott térség másodjára a Rákóczi-szabadságharc után, a rácok feldúlták, és csak 12 év után kezdtek újra visszatelepülni a lakosok. Egy 1830-as összeírásból tudhatjuk meg, hogy volt az akkori városnak két olajmalma, két köles hántolója, kilenc lisztmalma. Jelentős volt az állattenyésztés, főleg a lótenyésztés. (A mai napig Füzesgyarmaton készülő hintók világhírűek.) A gróf Blankenstein-familia 1817-től volt a helység gazdája. Kastélyukhoz tartozott egy kápolna és a körülötte elterülő erdőség, erdészházzal- ez a mai fürdő területe (Kastlypark Fürdő)-, a Nagygyep lovardával, sörházzal és cselédlakásokkal. A kastélyt 1944-ig lakták a Blankenstein-familia tagjai, egészen a háború ideérkezéséig, majd elmenekültek. A kastélyt az átvonuló orosz csapatok fölrobbantották.
A már korábban említett Kastélypark Fürdő igazi pihenést biztosít. 1965-ben – a Blankenstein grófi kastély kertjében -, fúrták azt a kutat, amely saját erejéből tör felszínre 62 Celsius-fokos termálvizével, melyet gyógyvíznek minősítettek 2003-ban „Sárrét Gyöngye” néven. Szomszédságában működik a Termal Hotel Gara, gyógy- és welness szálloda.
1914-1922 között épült a mai nagy iskola, amelynek építése a I. világháború miatt szünetelt. Mellette látható a Református templom, ami 1797 és 1803 között épült. Tornyát egy 1867-es vihar ledöntötte, és utána kapta a ma is látható sisakját.
Számos, színes program várja még az idelátogatókat, mint például az évente megrendezésre kerülő Füzes Tunung autókiállítás vagy a Gyarmati Lovasnapok.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Borneó

Borneó. A Nagy-Sunda-szigetek legnagyobbika, a mangrove-erdők és fejvadászok földje. A dzsungelban még akadnak őslakók, akik …

Hozzászólás