Tudati szintek

Optimális állapotban a tudatmező tiszta és világos, a pszichés folyamatok egymással harmonizáló rendezettséggel működnek. Tehát a cselekvések sorrendje logikus és következetes, az ellentétes eredményre vezető igények és cselekvések száma alacsony, a gondolkodás és a cselekvés célirányos. Jellemző az orientáltság, a tájékozódás, az irányítható és fókuszálható figyelem, a mozgósítható memória, az élmények érzelmi átélése.
Ám a tudat optimális állapota különböző hatásokra megváltozhat. A tiszta tudat alkohol, illetve egyéb tudatmódosító szerek, vagy extrém indulati állapot hatására elborul. De létrejöhet tudatfokozódás is. Ez megszállott hangulati állapot. Alkotás, izgatószerek következtében állhat elő. Ilyenkor a gondolkodás különlegesen tisztává válik, hirtelen felismerések születhetnek. Ugyanakkor a környezet más eseményei háttérbe szorulnak. A magatartás kontrollja csökken, az ember szinte rögeszméssé válhat.
A tudati szintek együtt változnak az arousal-szinttel. Az aktivitás intenzitásának megítélésében figyelembe vesszük egyrészt az elektrofiziológiai jellemzőket (EEG és GBR). Másrészt a neurológiai és vegetatív jellemzőket (nyakizom tónus, szívműködés, és légzés frekvencia, alvásreguláció). Harmadrészt a pszichológiai jellemzőket (figyelem és viselkedészavar, a fájdalomingerre adott reakció).
Különböző tudati szinteket különböztetünk meg (összesen ötöt: fesztelen tudat, kábultság, szomnolencia, sopor, kóma). A fesztelen tudat az optimális tudatszint. A kábultságra jellemző a külvilág felé átütő erő nélküli odafordulás, és hogy a figyelmet csak erős ingerek kötik le, de csak rövid időre. Felléphet izzadás, vazomotoros labilitás, lassú hullámú agyi aktivitás. A szomnolencia esetén elmosódó élményvilág, automatizált, sztereotíp viselkedés várható. A beszéd jellegtelenné válik, izomtónus csökken, a szem lecsukódik. Alváshoz közeli állapot alakul ki. Alvási EEG mutatkozik. A sopor beálltakor tudattalan állapot jelentkezik. Nincs élményátélés, csupán feleszmélés szerű, rövid mozgásos periódusok, de ráeszmélés, kognició nélkül. Fájdalomingerre rövid aspecifikus válaszok jellemzőek, célszerű elhárítás nélkül. Az izmok tónusa hiányzik. A szívritmus és a légzés változó. Az alvásreguláció bizonytalan. Meglassult agyi bioelektromos tevékenység mutatkozik. Mély alváshoz hasonló állapot alakul ki, a tudat csak nehezen visszahozható, majd kialszik. A kóma az élet és halál határán elhelyezhető tudati aktivitás. A szívritmus és légzés változó, nehezen fenntartható. A tekintet üres, de a pupilla még reagál a fényre. Fájdalomingerre válasz alig van, néha nincs. Szabálytalan, lassú agyi elektromos tevékenység megfigyelhető. Ez vegetatív létezési mód. A bőr simogatása, változó tónusú emberi és zenei hang, kellemesen friss illat és levegő támogatja a szervezet vegetatív homeosztázisát. De élmények nem deríthetők fel.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hipnózis

Egészen pontos meghatározását még mindig nem ismerik, pedig a jelenséget magát viszont igen jól. Az …

1 hozzászólás

  1. Szia! Miért rakod a cikkekhez ezt a Google képet? :)

Hozzászólás