Kezdőlap / Állatok / Lovak / Galopp – a legnépszerűbb lósport

Galopp – a legnépszerűbb lósport

A galoppversenyzésnek régi hagyománya van. Ez a sportág az ún. lósportok közé sorolható, hiszen itt nem a páros együttes teljesítménye a mérvadó, hanem a lóé. Galoppverseny során a lovak gyorsaságát mérik vágtában. A vágta irama igen gyors, nem normál háromütemű, hanem a nagy sebesség hatására négyütemű vágtává válik, ezt hívjuk galoppnak.
Kétféle galoppversenyt rendeznek: síkversenyt és akadályversenyt. Mindkét típus lehet füves, vagy homokos talajú, ovális pályán. A Síkversenyek általában 900-2800 méteres távok, míg az akadályversenyek akár 7200 méter távúak is lehetnek.
Galoppversenyzésre a legalkalmasabb lófajta az Angol telivér, hiszen ez a világ leggyorsabb fajtája, esetenként akár 65 km/h-s sebességre, vagy még többre is képes. Fontos szempont még a ló kiválasztásánál a küzdőszellem, a kitartás, az erős láb- és pataszerkezet és az erős, izmos far. A jó zsoké is rendkívül fontos, hiszen amellett, hogy kistermetű, könnyűsúlyú lovasra van szükség, a taktikai érzéknek is nagy szerepe van.
A lovakat életkoruk, vagy eddigi eredményeik alapján sorolják kategóriákba, amely lovak együtt futnak, nagyjából hasonló életkorúak, vagy hasonló eredményeket értek már el. A lovakat és zsokéikat a futam előtt ún. indítókapuba viszik be, innen startolnak majd el. Az indítókapuk egy csengő megszólalásakor mind egyszerre nyílnak ki, a lovak és zsokéik pedig kivágtatnak és megkezdődik a verseny. Általában az a páros van a legjobb pozícióban, akik a belső korlát mellett galoppoznak, mert a fordulatokban rövidebb ívet mehetnek. A futam végén egyértelműen az a ló és zsoké nyer, aki legelőször áthalad a célvonalon. Természetesen a győztes meghatározása nem mindig nyilvánvaló, így ha csak kevés a különbség meg kell nézni a célfotót, ami világosan megmutatja ki győzött.
A galoppot a fogadások teszik olyan népszerűvé. Minden futam előtt lehetőség van megtekinteni a lovakat, így könnyebb eldönteni melyik lóra érdemes fogadni. Fogadni az egyes lovak győzelmére, vagy helyezésére lehet. Akkor jár valaki jól, ha sokan fogadtak az adott futamon, de kevesen nyertek, mert így a szerencsés több pénzt vihet haza, míg ha van egy favorit, akire sokan fogadnak és valóban nyer, akkor az összegyűlt pénzt sok részre kell elosztani.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Furioso-North Star, avagy mezőhegyesi félvér

A fajta első megnevezése a mezőhegyesi félvér volt, mely tenyésztésének helyszínéről, Mezőhegyesről kapta nevét. Kezdeti …

Hozzászólás