Kezdőlap / Állatok / Lovak / Galopp – a legnépszerűbb lósport

Galopp – a legnépszerűbb lósport

A galoppversenyzésnek régi hagyománya van. Ez a sportág az ún. lósportok közé sorolható, hiszen itt nem a páros együttes teljesítménye a mérvadó, hanem a lóé. Galoppverseny során a lovak gyorsaságát mérik vágtában. A vágta irama igen gyors, nem normál háromütemű, hanem a nagy sebesség hatására négyütemű vágtává válik, ezt hívjuk galoppnak.
Kétféle galoppversenyt rendeznek: síkversenyt és akadályversenyt. Mindkét típus lehet füves, vagy homokos talajú, ovális pályán. A Síkversenyek általában 900-2800 méteres távok, míg az akadályversenyek akár 7200 méter távúak is lehetnek.
Galoppversenyzésre a legalkalmasabb lófajta az Angol telivér, hiszen ez a világ leggyorsabb fajtája, esetenként akár 65 km/h-s sebességre, vagy még többre is képes. Fontos szempont még a ló kiválasztásánál a küzdőszellem, a kitartás, az erős láb- és pataszerkezet és az erős, izmos far. A jó zsoké is rendkívül fontos, hiszen amellett, hogy kistermetű, könnyűsúlyú lovasra van szükség, a taktikai érzéknek is nagy szerepe van.
A lovakat életkoruk, vagy eddigi eredményeik alapján sorolják kategóriákba, amely lovak együtt futnak, nagyjából hasonló életkorúak, vagy hasonló eredményeket értek már el. A lovakat és zsokéikat a futam előtt ún. indítókapuba viszik be, innen startolnak majd el. Az indítókapuk egy csengő megszólalásakor mind egyszerre nyílnak ki, a lovak és zsokéik pedig kivágtatnak és megkezdődik a verseny. Általában az a páros van a legjobb pozícióban, akik a belső korlát mellett galoppoznak, mert a fordulatokban rövidebb ívet mehetnek. A futam végén egyértelműen az a ló és zsoké nyer, aki legelőször áthalad a célvonalon. Természetesen a győztes meghatározása nem mindig nyilvánvaló, így ha csak kevés a különbség meg kell nézni a célfotót, ami világosan megmutatja ki győzött.
A galoppot a fogadások teszik olyan népszerűvé. Minden futam előtt lehetőség van megtekinteni a lovakat, így könnyebb eldönteni melyik lóra érdemes fogadni. Fogadni az egyes lovak győzelmére, vagy helyezésére lehet. Akkor jár valaki jól, ha sokan fogadtak az adott futamon, de kevesen nyertek, mert így a szerencsés több pénzt vihet haza, míg ha van egy favorit, akire sokan fogadnak és valóban nyer, akkor az összegyűlt pénzt sok részre kell elosztani.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Big Jack, Radar, Einstein és Thumbelina

A lovak nagyságában igen nagy méretbeli különbségek lehetnek. A napjainkban élő lovak közül a legnagyobb …

Hozzászólás