Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Utazási tippek / Gasztronómiai útikalauz Etiópiában

Gasztronómiai útikalauz Etiópiában

Magyarországról indulva 6 óra alatt eljuthatunk Addisz-Abebába, a fővárosba, de igyekezzünk nemzetközi repülővel utazni, mert az etiópok nem igazán vannak jó viszonyban a szomszédos országokkal. Afrikában a tizedik leggazdagabb ország, viszont világviszonylatban az egyik legszegényebb. Már 2 dollárból alaposan be lehet reggelizni, vagy 3-4 dollárból az esti vacsora. Kempingben 20 dollár egy sátorhely, de szállodában már 25 dollárért is kaphatunk egy szobát.
Az etiópok feltehetően kenyér helyett a mindennapi indzserájukért imádkozhatnak. Ez, a palacsintára emlékeztető, kovásztalan savanykás ízű lepény, egyszerre köret, tányér, szalvéta és evőeszköz. Az etiópok nagyon szeretik a marhahúst –kifto (nyersen fogyasztva, darálva és fűszerezve, Kei wot(a nagyon csípős lalibela paprikával ízesített pörkölt, tibsz (egyszerüen sütve), amelyet az étteremfalánál felakasztott fél marhából kanyarítanak le. Szerdán és pénteken böjti menükkel is találkozhatunk, érdemes kipróbálni a csicseriborsóból készült shirót, vagy valamelyik indiai büfét, de oda bármikor betérhetünk. Etióp specialitás a mézből és homoktövisből erjesztett tedzs, amiből édes íze miatt sokat lehet inni, de aztán hírtelen kiüt.
Ajánlatos inkább palackozott vizet vagy üdítőt venni, még coca-cola is kapható.
Tudta-e, hogy Etiópia a kávé őshazája?
A kávé (buna) a szemünk láttára pörkölik parázs felett, forró fémlapon. Az ott élők nagyon sok cukorral isszák ezt a fekete nedűt, ezért figyeljünk oda, ha rendelünk, és nem szeretjük édesen.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Izrael híres vizei

Ki ne hallott volna már a világ legmélyebben fekvő taváról a Genezáreti-tóról, vagy másként a …

Leave a Reply