Kezdőlap / Meditáció / Gyorstanulás a meditáció segítségével

Gyorstanulás a meditáció segítségével

A meditáció nem csak a lelki harmónia, a lelki béke és önmagunk megtalálásáról szól. Mindez a meditáció passzív szintjét jelenti. A dinamikus meditáció ennél sokkal több, teljesen új kapukat nyit meg az ember előtt, az éber állapottól eltérően más és más képességekre tehet szert, így többek között fejleszthetjük emlékezőképességünket, vagy akár a tanulás folyamatában is mellettünk van.

A tanulás megkönnyítésére számos meditációs gyakorlat létezik. Ilyen az általános, 20-30 perces sima meditáció, de a programozást használva akár pár pillanat alatt is eljuthatunk szintünkre. Alapvetően két tanulási technika létezik a meditációs gyakorlatokban.

A három ujj technika lényege a fentebb is említett programozás. Ilyenkor három ujjunk összeérintését programozzuk be a meditatív állapot azonnali elérésére. Használatható akár előadások hallgatásánál, könyv olvasásánál, vagy akár dolgozat írásánál is. Segítségével rendkívül mértékben javul a koncentrálás és az információk rögzülése is sokkal erősebb, nem mellékesen később, akár teljesen éber állapotunkban is sokkal könnyebben elő tudjuk szedni az így elmentett információkat.

A másik technika már nehezebb, azonban elsajátítása még nagyobb hasznunkra válhat, mint az előző módszer. Ehhez egy eszközre lesz szükségünk, melyre tudunk hangot rögzíteni, egy mobil telefon is megteszi akár. A módszer az, hogy a megtanulandó anyagot hangosan felolvasva felvesszük a hangrögzítő eszközünkre, majd meditáció közben az egészet koncentrálva, teljesen átélve visszahallgatjuk. A módszer elsajátítása kellő időbe kerül, hisz rengeteg tényező lehet, ami megzavarhatja a meditálást, kezdve akár a bekapcsolástól egészen a saját hangunkig.

A meditációs tanulás lényege a folyamatos fejlődés. Jellemző, hogy egy idő és sok tapasztalat után, szinte pillanatok alatt képesek leszünk eljutni a meditáció szintünkre és lassan teljesen úgy fog tűnni, mintha éberek lennénk. Ezek után következhet az, hogy sikerült egy még mélyebb szintre, akár Thétába jutnunk, de ez újabb hosszú tanulási folyamatok eredménye.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A meditáció nem imádság

A meditáló elme csöndes. Ez nem olyan csend, amilyet a gondolkodás elképzel; nem a békés …

Leave a Reply