Habcsók

A habcsók alapanyaga a tojáshabon és cukron kívül semmi más. Különböző ízű változatait készíthetjük el pl.: finomra őrölt csokoládé, darált dió, azonnal oldódó kávépor, őrölt mandula hozzáadásával. Ebből a masszából finom aprósüteményeket is készíthetünk. Ilyen pl. a tortlett, amelyet tejszínes gyümölccsel tölthetünk meg. A habcsók szárazon sokáig eltartható.

Hozzávalók:

  • negyed liter tojásfehérje (kb. 8 darab tojásból)
  • csipetnyi sütőpor
  • 40 dkg porcukor
  • 3 dkg étkezési keményítő

A sütőt előmelegítjük 100 fokos hőmérsékletre.
A tojásfehérjéket – ne legyen még nyomokban sem benne tojássárgája -, csipetnyi sütőporral, teljesen zsírtalanított keverő edényben, elektromos habverővel a legalacsonyabb fokozaton keményre verjük. Lassan hozzáadagolunk 20 dkg porcukrot és felkapcsoljuk a gépet a legmagasabb fokozatra. Addig verjük ezen a fokozaton, ameddig vágható keménységű nem lesz. Majd még egyszer 20 dkg porcukrot és 3 dkg étkezési keményítőt összekeverünk és ezt a tojáshabhoz szitáljuk, majd laza mozdulatokkal összekeverjük.
A habcsók masszát nyomózsákba töltjük és a kívánt formákat a zsírpapírral bélelt tepsibe nyomjuk. A habcsókok a sütőben a méretüktől függően 2-6 óráig száradhatnak, miközben a sütő ajtaját résnyire nyitva hagyjuk. A kész habcsókokat pl. félig, folyékony csokoládéba márthatjuk, majd száradni hagyjuk. A torletteket megtölthetjük tejszínhabbal és fagylattal vagy gyümölcsökkel is. A tortletteket csigavonalban, habzsákból, 6 cm átmérőjű kör alakot formázunk és a széleire sok kis csúcsot nyomunk csillagtölcsérrel. Így a közepébe sütés után, az előbb említett finomságokat tölthetjük.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ananász

A Közép- és Dél-Amerikában őshonos évelő növény a broméliafélék, ananászfélék családjába tartozik. Levelei lándzsa alakúak, …

Hozzászólás