Kezdőlap / Társadalom / Történelem / A háborús főbűnösök felelősségre vonása

A háborús főbűnösök felelősségre vonása

Még javában tartott a háború, amikor 1943 októberében az antifasiszta koalíció nagyhatalmai nyilatkozatban tudatták elhatározásukat: nem hagyják megtorlatlanul a nácik mindinkább ismertté váló, a háborúk történetében példátlan bűneit. 1945 őszén Anglia, Franciaország, az Egyesült Államok és a Szovjetunió létrehozták a Nemzetközi Katonai Törvényszéket. A bíróság a hitleri állam és haderő huszonkét legfontosabb, életben maradt vezetője ellen 1945. október 18-tól 1946. október 1-jéig Nürnbergben, a nemzetiszocialista pártnapok színhelyén folytatta le a pert (Martin Bormann ellen távollétében). A vádpontok magukban foglalták a béke elleni bűncselekményeket, tehát a háborús tervek kidolgozását és végrehajtását; a háborús bűncselekményeket, azaz a hadműveletek és a katonai megszállás idején elkövetett kegyetlenségeket és pusztításokat; az emberiség elleni bűncselekményeket, vagyis a polgári lakosság ellen politikai, faji vagy vallási okokból elkövetett gyilkosságokat. A kiterjedt bizonyítási eljárás után tizenkét vádlottat sújtottak halálbüntetéssel, és 10 ítéletet hajtottak végre. (Hermann Göring öngyilkosságot követett el, Bormann a náci párt titkára nem került elő, s későbbi sorsa ismeretlen.)
A nürnbergi per mintájára 1946 januárjában kezdődött meg a Nemzetközi Katonai Törvényszék eljárása Tokióban a japán háborús főbűnösök ellen, akik közül hét személyt 1948 novemberében halálra ítéltek és kivégeztek.
Részletek R. H. Jacksonnak, az USA f6ügyészének a nürnbergi perben elmondott vádbeszédéből:
,,…Azok a bűncselekmények, amelyeknek elítélésére és megtorlására mi törekszünk, annyira előre megfontoltak, gonoszak voltak, és olyan pusztulást idéztek e16, hogy a civilizáció nem tűrheti el, hogy figyelmen kívül hagyják őket, mert nem élné túl, ha egyszer ezek a cselekmények megismétlődnének…
…A józan emberi értelem megköveteli, hogy a törvény ne csak a jelentéktelen bűnöket elkövető kisembereket sújtsa. A törvény sújtó kezének azokat az embereket is el kell érnie, akik nagy hatalom birtokosai, s akik ezt a hatalmat előre megfontolt szándékkal és együttesen arra használták fel, hogy olyan borzalmakat szabadítsanak a világra, amelyek egyetlen házi tűzhelyet sem kíméltek meg…”

Ezt mindenképpen olvasd el!

Járványemlék Pest-Budán

A török uralom után szomorú képet mutatott Pest-Buda közegészségügyi helyzete. Az ostrom következtében a város …

Hozzászólás