Kezdőlap / Társadalom / Házasság / Hamar jön a baba

Hamar jön a baba

A házasságkötés utáni gyors teherbeesés nehéz próbatétel az alighogy elkezdődött házasság számára, hiszen egész sor olyan problémát hoz magával, amelynek megoldása érzelmi stabilitást, a házastársak szilárd összehangoltságát igényli. Gondoljunk pl. a nemi élet megnehezülésére, illetve átmeneti felfüggesztésére a terhesség vége felé és a szülés utáni hetekben; ez erősen megzavarhatja a szexuális összehangolódás folyamatát. A szakemberek ezért azt ajánlják, hogy a házasság első évében lehetőleg még ne szülessen gyermek, sőt jobb, ha a terhességre is csak később kerül sor.
A másik szélsőség a túl késői gyermekvállalás. Ezen nem az idős korban, a termékenységi időszak végén történő gyermeknemzést értjük, hanem az olyan eseteket, amikor a házasságkötés után csak 5-10 év múlva születik gyermek, mégpedig szándékosan. Az ilyen hosszú eltolódás ritkán indokolt, és vannak bizonyos veszélyei. A házastársak az évek során nagyon megszokhatják a gyermek nélküli életformát, a vele járó kényelmet és kötetlenséget, s így sokkal nehezebbé válik számukra az új életformára való átállás, a szülői szerep elfogadása és elsajátítása. Ebből pedig csaknem mindig feszültségek származnak a házastársi kapcsolatban is.
Végeredményben tehát a korábban említett feltételek megléte esetén is az tűnik legcélszerűbbnek, ha az első gyermek a házasság 2.-3. évében születik meg. A legmegfelelőbb időpontot természetesen csak az összes körülmények figyelembevételével lehet meghatározni; épp ezért van szükség családtervezésre. S nemcsak az első gyermeknél, hanem a továbbiaknál is, hiszen a család szerkezete és életstílusa minden újabb gyermekkel módosul, ami új nehézségek forrása lehet a házastársi viszonyban. Tipikus nehézség pl., hogy a házastársak egyike akar még egy (vagy több) gyermeket, a másik viszont nem, s ez az eltérés a férj-feleség hatalmi vetélkedésének gyújtópontjába kerül.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Legyünk nyitottak gyermekeink felnőtté válására

A legtöbb szülő sajnos értetlenül szemléli gyermekei gondjait. Főleg a bizalmas, bensőséges kapcsolat hiánya miatt, …

Hozzászólás