Kezdőlap / Társadalom / Házasság / Házasság előtti nemi kapcsolatok, párválasztási nehézségek

Házasság előtti nemi kapcsolatok, párválasztási nehézségek

A házasság válsága rendszerint már a házasság előtt kezdődik. Lehet, hogy ez első hallásra paradoxonnak hat, de így van. Könnyebben megértjük, ha arra gondolunk, hogy 4-5 évtizeddel ezelőtt a nők túlnyomó többsége, sőt a férfiak jelentős része is szüzen, szexuális tapasztalatok nélkül kezdte a házasságot. (Vagy csak a leendő házastársával szerzett némi tapasztalatot.) Így a házasság – legalábbis szexuális szempontból többé-kevésbé „zsákbamacska” volt, nem volt lehetőség összehasonlításokra. Sok férfi és még több nő egész életében egyetlen szexuális partnert ismert: a házastársát.
Ha pedig nincs lehetőség viszonyításra, akkor egy rossz, nem kielégítő kapcsolat is elfogadhatónak tűnhet. Ez volt az egyik fő oka annak, amiért régen a házastársak viszonylag könnyen belenyugodtak házaséletük hiányosságaiba, nyomorúságos voltába. Ma viszont a házasság előtti nemi élet általánossá válása folytán nemcsak a férfiaknak, hanem a legtöbb nőnek is van némi szexuális, illetve partnerkapcsolati tapasztalata, összehasonlítási alapja a házasságkötéskor. Ha aztán a házasság nem úgy alakul, ahogyan elképzelték, ezt egyrészt könnyebben felismerik, másrészt nehezebben fogadják el, vagyis kritikusabbak a házastárssal szemben.
De miért vált általánossá a házasság előtti nemi élet?
Ennek sokféle oka van. A legfontosabb kétségkívül a nők gazdasági, szexuális és kulturális felszabadulása, amely mindinkább a férfiakéval azonos esélyeket biztosít számukra. Az egyenlőség azonban megvalósítható lett volna azon az alapon is, hogy mindkét nem tartózkodik a nemi élettől a házasságig.
S nemcsak azért nem történt így, mert a nők is élni akartak a korábbi férfi-kiváltságokkal. Más okok is az önmegtartóztatás ellen hatottak. Például az ún. akceleráció, a testi fejlődés meggyorsulása, aminek következtében az utóbbi ötven évben a serdülés kezdete kb. két évvel korábbra tolódott át mindkét nemnél (12-13 éves korra). A korábbi nemi érés hatása ellensúlyozható lett volna azáltal, hogy a házasságkötés időpontja is korábbi életkorra tolódna. Volt, sőt van is egy ilyen tendencia; az először házasságot kötők átlagéletkora az utóbbi évtizedekben csökken.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Legyünk nyitottak gyermekeink felnőtté válására

A legtöbb szülő sajnos értetlenül szemléli gyermekei gondjait. Főleg a bizalmas, bensőséges kapcsolat hiánya miatt, …

Hozzászólás