Kezdőlap / Állatok / Kutya / Hegyi mentő a bernáthegyi

Hegyi mentő a bernáthegyi

A bernáthegyi munkakutya. Az alpesi Szent Bernát kolostorban évszázadokig használták vezető- és őrkutyaként. Származása ősrégi múltra tekint vissza. A kolostorban a hegyek között eltévedt utasokat keresték velük, ezért a feladatra olyan kutyákat választottak ki, amelyek jól tűrték a hideget és a havat, erősek, hűségesek és értelmesek voltak. A bernáthegyi kutya mint a lavinák által betemetettek megmentője szerezte hírnevét. A legtöbb életet megmentő bernáthegyit Barrynek hívták. Az 1800-as évek elején élt és negyven ember életét mentette meg. A kolostorban jelenleg is 10-20 bernáthegyit tartanak mentőkutyaként
Jellemzői:
A bernáthegyi mérete ellenére könnyed a mozgású. A háta igen széles, és egészen a lágyékáig vízszintes, majd enyhén lejteni kezd a far felé. Farka hosszú, vaskos és erős. Általában lógatva tartja. Hasa enyhén felhúzott. A mellső végtagjai egyenesek és erősek. Nyaka erőteljes tömzsi, és izmos. Feje nagy, erős, az orra fekete, szeme sötétbarna. Közepes méretű fülei arcára simulnak, magasan tűzöttek. Szőrzete alapján rövid szőrű és hosszú szőrű lehet a bernáthegyi. A rövid szőrű kutyák szőre testhez simuló, érdes tapintású, de nem durva. A hosszú szőrű egyedek szőrzete közepesen hosszú, egyenes vagy hullámos, ám sohasem göndör. Színe: narancssárga, mahagóni, vörös, fehér. A kutya mellén, mancsán, orrán és homlokán fehér rajzolatnak kell lennie. Marmagassága : 61-80 cm . Súlya: 50-90 kg között.
Élettartama: 11 év.
A bernáthegyi intelligens, gyengéd és megbízható fajta. Szereti a gyerekeket. Barátságos, kiegyensúlyozott, a hideg hegyvidékeken érzi jól magát. Nem ugat sokat. Ha szükséges, megvédi gazdáját és annak otthonát, de nem kimondottan őrző védő fajta. A bernáthegyi könnyen tanítható. Fejlődési időszakban ügyelni kell arra,hogy ne terheljék túl.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ausztrál silky terrier

Közepes termetű, izmos kutya. Feje hosszúkás, szeme kék. Fülei fejéhez simulnak. Kissé magas ágyéka van, …

Hozzászólás