Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Hogyan őrizzük meg alakunkat a fogyókúra után

Hogyan őrizzük meg alakunkat a fogyókúra után

A fogyókúráktól – tisztelet a néhány kivételnek – nem várhatunk nagyon hosszú távra szóló sikert.

A nagy nehezen (esetleg hetek, hónapok, néha évek után) elért eredményt meg is kell tartanunk. Ha visszatérünk a diétánkat megelőző evési szokásainkhoz, bizony hosszabb-rövidebb idő múlva ismét elkerüljük a tükröket és újabbnál újabb csodát ígérő diétákat kutatunk a visszaszedett kilók eltüntetése céljából

Az úgynevezett jojó effektuson úrrá lehetünk néhány nagyon egyszerű tanács betartásával. Lássuk melyek ezek.

Két fontos területen, az étkezési szokásainkban és a mindennapi testmozgásban kell kis odafigyelést tanúsítanunk. Alapvetően nem megerőltető módosításokról van szó egyik esetben sem.

1. Az evés

Naponta többször kis adagot fogyasszunk, így fenntarthatjuk szervezetünk folyamatos anyagcseréjét és elfelejthetjük az időnként jelentkező kínzó éhséget. Ha nassolni támad kedvünk, akkor tegyük azt, de mértékkel és egészséges ételekkel. Akár édesség is szóba jöhet, de mindig figyeljünk arra, hogy ezekből mekkora mennyiséget fogyasztunk.

Belénk rögzült rossz szokás, hogy ne hagyjunk a tányérunkon semmit a kiszedett ételből. Ezt megelőzhetjük azzal, hogy jóval kisebb adagokat szedünk a tányérunkra, így ezáltal nem lesz rossz érzésünk az ott hagyott ennivaló miatt. Az elfogyaszott étel mennyiségének helyes megválasztásakor arra is legyünk figyelemmel, hogy az agyunk az étkezés befejezését követően csak 20 perc elteltével érzékeli az jóllakottságot. Tehát amikor „degeszre” esszük magunkat az asztalnál, az azt jelenti, hogy már jóval ez előtt jóllakott a szervezetünk és rengeteg feleseleges tápanyagot vittünk be a testünkbe, amit majd a későbbiekben biztosan el fog raktározni.

Figyelmet érdemel továbbá az elkészített ételek összetétele, tápanyagtartalma is, fontos, hogy az kiegyensúlyozott legyen. Nem szerencsés bizonyos anyagokat megvonni testünktől, mivel egy idő után arra mindenképpen reagálni fog. Az ideális összetétel ½ rész zöldség, ¼ rész szénhidrát és ¼ rész fehérje (húsok, tojás stb.).

Ha szórakozni megyünk az alkoholos italról – már aki fogyaszt ilyesmit – sem kell feltétlenül lemondanunk. Annyi a titka, hogy ezen a területen is kell egy pici odafigyelés és lehetőségünk, illetve ízlésünk szerint kisebb kalóriaértékű italokat válasszunk.

Néhány nap múlva gyomrunk hozzászokik ehhez az új szokáshoz, így minden nehézség és rossz érzés nélkül egészségesebben tudunk táplálkozni.

2. A mozgás

Kiemelt fontosságú a megfelelő mozgás alakunk megőrzéséhez. A hidelemmel ellentétben nem kell kemény, megerőltető mindennapos edzéseket végezni, elegendő a korábbi mozgásszegény életmód megreformálása.

Ha jobban megnézzük mindennapjainkat könnyen rájöhetünk a plusz kalóriák elégetésének apró trükkjeire. Kocsival közlekedés helyett választhatunk például gyaloglást, kerékpárt vagy tömegközlekedést alternatívaként. Nagy bevásárlóközpontokban kerüljük a liftet, mozgólépcsőt és a buszokon sem kell versenyt futni az ülőhelyekért. Sok olyan apróságot fedezhetünk fel így, mely egy kicsit több mozgást hoz életünkbe.

A fenti okosságok betartásával, önmagunk elfogadásával hosszú távon lehetőségünk nyílik karcsúságunk, testi-lelki egészségünk, kiegyensúlyozottságunk kialakítására és megőrzésére.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás