Kezdőlap / Horvátország turisztikai látnivalók / Horvátországi nemzeti parkok

Horvátországi nemzeti parkok

Horvátország rendkívül gazdag, nemcsak turisztikai, és látványosság szempontjából, hanem természetes adottságai miatt is. Rengeteg természetvédelmi terület található az országban, nemzeti parkok, természeti parkok, természeti emlékhelyek, védett tájegységek, védett parkok, és még folytathatnám a sort. Ezeket felsorolni igencsak nehéz lenne, mégis mindegyik említésre méltó. Legfontosabbak ezek közül a nyolc nemzeti park.
1. A Brioni Nemzeti Park, valójában egy 14 szigetből álló szigetcsoport, mely rendkívül gazdag ritka növényfajokban. Emellett állatkertje is van, és számtalan ókori műemléknek ad otthont. Jellegzetessége, hogy a tehetősebb emberek kedvelt üdülőhelyévé vált.
2. A vízimádók kedvenc helye talán a Kornati Nemzeti Park, vagy Kornati szigetek, mely 89 szigetből áll, így a sportvitorlázóknak kiváló lehetőséget nyújt.
3. A vízesések kedvelői a Krka Nemzeti Parkban fogják a legjobban érezni magukat, a Krka ugyanis az ország legnagyobb folyója, mely a tengerbe érve csodálatos látványt nyújt zuhatagjaival, és mesés vízeséseivel.
4. A Mljet-szigeti Nemzeti Park a partvonal különleges tagoltsága miatt lett híres. Mint a többi területen, itt is gazdag élővilág található.
5. A hegymászók úti célja lehet a Paklenica Nemzeti Park, mely híressé vált az országban csak itt megtalálható fekete fenyőről, ritka állatfajokról, erdőiről, és sajátos növényzetéről, mely a hegyes területnek köszönhető.
6. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park talán a legkülönlegesebb az összes közül. Ezt a kiváltságát annak a több kis folyónak köszönheti, melyek egyesülve egységes, lépcsőzetes tórendszert hoztak létre, ezáltal 92 vízesés is gazdagítja a csöppet sem hétköznapi látványt.
7. A hiúzok otthona, a Risnjak Nemzeti Park, ahol ezek az állatok ma is szabadon élnek, nevét is az állatról kapta.
8. Az Észak-Velebit Nemzeti Park a hegyvonulat legcsodálatosabb részét tárja a látogatói elé.
Mint láthatjuk, Horvátországba nemcsak tengerpartja miatt érdemes elutazni, a természet kedvelőinek is számtalan lehetőség adódik kikapcsolódásra.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lássuk a csodás Horvátországot!

Horvátország közép-európa egyik állama,Magyarország déli szomszédja.A két ország 800 éves közös történelemre tekint vissza,hiszen 1102 …

Leave a Reply