Kezdőlap / Hitel / Így számítsunk kamatot!

Így számítsunk kamatot!

A mózesi időkben meghatározott alkalmanként elengedték az adósságokat, és újra kezdték az egészet. Nem engedték a fejükre nőni a terheket – a kamatokat. Az akkori ember tudta, hogy nem tarthatnak fenn szabad társadalmat szabad (tehát kamatoktól szabad) gazdaság nélkül. Az uzsorás nem azt kölcsönzi az adósnak, ami a sajátja, hanem az időt, amellyel nem az ember rendelkezik. Nem tehetünk szert nyereségre azáltal, hogy idegen javakat kölcsönzünk. A kamatmentes kölcsön jelentőségét a mai viszonyok között újra kell tanulnunk, alapjaiban újra fel kell építenünk magunkban.

A kamat exponenciális növekedéséhez kalkuláljunk egy kicsit, nézzünk a számok mögé!
A kamat képlete: K(é) = H x (í+ké) ahol H: a hitelezett összeg, k: a kamatláb, é: az évek száma.
A kamatos kamat képlete pedig:
K(é) = H x (í+k) x é
A trükk az exponenciális kamatteher növekedés. 7%-os kamat esetében, 10 éves futamidővel a fizetendő kamat:
K(io) = H x i,o7io a 10. hatványon = 1,967 x H

Ez azt jelenti, hogy mindössze 7 %-os kamatláb 10 év alatt a visszafizetendő kamat K (10) összegét az eredetileg hitelezett összeg (H) kétszeresére növeli, emellett a tőkét is törlesztve, azaz 10 év alatt eredeti adósságunkat megháromszorozza! Ez benne a jövedelmező üzlet a bank, a hitelező számára. A kamat a hitelezőnek üzlet; másnak nem. Az exponenciálisan növekvő adósság a termelés oldalán úgy hat, mint a sejtosztódás. A kamatteher növekedésének tempóját, a számszakilag kitalált követelményeket nem képesek követni a realitás (termelés, természet) önmegújító ciklusai, a kamatszámítás teljes egészében képzeletbeli, absztrakt szellemi kreáció, nem időhöz kötött. Aki kamatra vesz fel hitelt, végzetes csapdába kerül. Nála nagyobb (sorsát meghatározó) hibát csak az a hitelező követ el, amelyik uzsorát szed. A globalizáció jogilag a kamatszedés, a birtokjog és az örökösödés együttes eredménye. Jelenleg pár tucatnyi „nagyon okos” család tartja pénzügyi sakkban a Föld több milliárd „buta” nyomorgóját. Ez a baj a kamatokkal!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vállalkozói hitel kezdőknek

A mai bizonytalan világban, amikor a munkaerőpiacon folyamatos leépülés tapasztalható egyre többen gondolkodnak abban a …

Leave a Reply