Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Íjászat szabadidőben

Íjászat szabadidőben

Mindenki szeret valami kikapcsolódó vagy sport tevékenységet végezni a szabadidejében, hétvégén. Vannak akik futni vagy úszni járnak, vannak akik kirándulnak a természetben. De emellett rengeteg lehetőség van még kikapcsolódásra, sportolásra, testedzésre. Ilyen lehetőség például az íjászat. Az íjászatot űzni nem kerül többe, mint más hasonló tevékenységet végezni. Magát az íjat csak egyszer kell megvenni és gond nélkül 5-6 évig lehet használni, ezután se kell eldobni, van lehetőség javításra, felújításra viszonylag olcsón. Az íjászkesztyűk nagyon sokáig tartanak és nem drágák. Egyedül a vesszők azok, amik időnként tönkremennek, bár sok esetben ezeket is lehet javítani. Hogy pénzben is kifejezzük ezeket, annyit jelent, hogy maga az íj újonnan 20-60 ezer forint körül van, ez persze függ a gyártótól és az íj kialakításától. Gyerekíjakat már 5-10 ezer forintért lehet venni újonnan. Használtan is lehet íjakat venni, ezeket is elég sokáig lehet használni, csak célszerű előbb megnézetni valakivel, aki jobban ért hozzá, benne van már az íjászat rejtelmeiben. Íjakat lehet venni íjászboltokban, azok internetes portálain rendelni, íjkészítőktől személyesen rendelni a kívánt színekben és kialakításban, de apróhirdetési oldalakon is lehet találni. Vesszőket, kesztyűket és egyéb kiegészítőket ugyanezeken a helyeken lehet vásárolni. A kesztyűk 800-2000 forint között vannak. A vesszők darabjait már 600 forinttól megvehetjük. Ezek gyakorlóvesszők, de minőségi vesszőket, amik már versenyvesszők, 1500-2000 forintért is lehet kapni. A gyerekvesszők valamivel olcsóbbak a normál, felnőtt vesszőktől. Célszerű még tegezt is szerezni a vesszők számára, de ezt is megkaphatjuk akár már 5 ezer forintért is. Így összességében 1 íj, 10 vesszővel, egy pár kesztyűvel és 1 tegezzel kijön kb 50 ezerből és 1 évig biztosan kitartanak a vesszők is, anélkül, hogy újakat kellene venni.
Ha valaki nem tudná hol kezdje, hol kezdje az íjászkodást, csak keressen rá a neten az íjászegyesületekre, rengeteg van belőlük az egész országban. Ők megmutatják hogy s mint kell használni az íjat, egyéb trükköket. Általában egyesületként működnek minimális tagdíjjal. Legtöbbjük hagyományőrző is egyben, de vannak, akik csak az íjászat örömei miatt álltak össze. Mindenesetre célszerű egy ilyen egyesületet felkeresni, ott segítenek az újoncnak és hasznok tanácsokat is adnak, valamint a már íjászok íjait kipróbálhatjuk és az alapján könnyebben tudunk sajátot választani.
Akár csak íjászok leszünk, akár hagyományőrzők is egyben (ez is egy nagyon érdekes dolog) mindenképpen örömöt lelhetünk benne, egy kis sport a szabad levegőn, és amíg űzzük az agyunk teljesen kikapcsol, elfelejt minden egyebet.
Aki nem hiszi, járjon utána, de legalábbis adjon egy esélyt a dolognak és menjen próbálja ki (általában ingyen lehet).

Ezt mindenképpen olvasd el!

Keszthely kialakulása

A város kialakulása az őskortól kezdődött, befolyásolták a földrajzi változások, a vándorlás és letelepedés, vagyis …

Hozzászólás