Kezdőlap / Egészség és fitness / Ingyenes védőoltás az egészségünkért!

Ingyenes védőoltás az egészségünkért!

Magyarországon nem becsüljük meg eléggé az egészségünket, jól mutatja ezt a szűrővizsgálatokon való részvételi hajlandóság, amely rendkívül alacsony
Több önkormányzat is élt már azzal a lehetőséggel, hogy költségvetéséből támogatja az ott élő fiatal lányok HPV vírus elleni oltását. A statisztikák szerint azonban még mindig nem vesszük komolyan a szűrővizsgálatok megelőző szerepét.
Január utolsó hete minden évben az Európai Méhnyakrák Megelőzés Hete. A felvilágosító kampány célja, hogy minden nő, életkorra való tekintet nélkül tudatában legyen annak, hogy a védőoltás és a rendszeres szűrés együtt jelenti a leghatékonyabb módját a méhnyakrák elleni védekezésnek.
Magyarországon tavaly több mint 400 nő hunyt el – hetente 9 – ebben a betegségben.
Hogyan fordulhat elő ilyen dráma? Úgy, hogy a lakosság védőoltási és szűrési hajlandósága messze elmarad a nyugat-európai átlagtól. A szervezett szűrésekre hívottak csupán 6-6,5 százaléka vesz részt, miközben a vizsgálat fájdalommentes. Becslések szerint a szexuális életet élő nők valamikor az élete során több mint 80 százaléka megfertőződik a HPV vírussal, a fertőzés azonban nem egyenlő a méhnyakrák kialakulásával! A legtöbb fertőzés a szervezet természetes immunvédekezésének köszönhetően 12-18 hónap alatt megszűnik. A tartós fertőzések is tünetmentesen, hosszú évek alatt vezetnek méhnyakrákhoz. A szűréssel ellentétben a méhnyakrákot okozó humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás pénzbe kerül. Sokan éppen ezért nem élnek a lehetőséggel. Sok városban az állandó lakóhellyel rendelkező, az adott évben 14. életévüket betöltő leánygyermekek méhnyakrák elleni védőoltás- sorozat költségét az önkormányzat átvállalja, amennyiben a szülők vagy gondviselők kérik a 3 oltás beadását.
A szakma egyöntetűen támogatja a lehetőséget, sőt a Szülészeti – Nőgyógyászati Prevenciós
Tudományos Társaság rendszeresen tart felvilágosító programokat, előadássorozatokat az érintett fiatal lányok számára. A gyerekek érzik, hogy ez elsősorban róluk és nekik szól, hiszen az egészséges táplálkozás mellett a sport is kiemelkedő szerepet kap. Ők talán később is jobban odafigyelnek magukra.
Az iskolai védőnő szerint igyekszenek alaposan felvilágosítani a gyerekeket erről a témáról, az érintett korosztályok megkapják a szükséges információkat. Az anyagiak sajnos határt szabnak a lehetőségeknek. A nőgyógyász tapasztalatai is ezt igazolják. Bár van egyéb támogatás is, ha valaki a gyermekgyógyászaton keresztül kéri, akkor olcsóbb az oltás. Sajnos nemcsak ezen spórolnak az emberek, hanem az alapszűréseken is. Van, aki rendszeresen figyel magára, de a nagyobb réteg egyáltalán nem megy el vizsgálatra, bár az is tény, hogy a statisztikák sem nyújtanak pontos képet, hiszen a többség magánrendelés keretein belül megy el szűrésre, amit az adatok nem tükröznek. Sokan nem mernek elkéretőzni munkahelyükről, este pedig már csak a magánrendelésre tudnak elmenni.
Arról nem is beszélve, hogy Magyarországon az emberek nagy részét ez nem is érdekli.
Éppen ezért kell a fiataloknál elkezdeni a prevenciós munkát.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás