Kezdőlap / Cukorbetegség / Inzulinos kezelés fajták – 2. rész

Inzulinos kezelés fajták – 2. rész

Inhalációs (belélegzett) inzulin

Az inhalációs inzulinkezelés nem rég került bevezetésre az Európai Unióban, valamint az Egyesült Államokban, a felnőtt 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára. Magyarországon még nem elérhető, de valószínűleg csak idő kérdése a bevezetése. Az inzulint egy különleges szerkezet elporlasztja, amelyet azután be kell lélegezni. A tüdőbe bejutott inzulin a léghólyagocskák felszínén szívódik fel. A felszívódás szinte azonnal megkezdődik, ahogy az inzulin a tüdőbe kerül, viszont ennek ellenére, akár 6 órán keresztül is eltarthat, amire az egész adag inzulin fokozatosan felszívódik. Ez a felszívódás hatástartam hosszabb, mint a véráramba bejuttatott inzuliné, amely kb. 2 órán keresztül szívódik fel.

Az alkalmazása ennek az eszköznek, az étkezésekből adódó inzulin bevitelt tudja kiváltani, de ilyenkor is szükség lehet még, a véráramba bejutatott inzulinra is. A jelenlegi orvosi kezelések során ez a technológia biztonságosnak bizonyult, igaz akadt olyan alkalom, amikor a tüdő működésének romlását idézte elő az inhalációs inzulin alkalmazása. A páciensek többnyire elégedettek az eszköz használatával, annak ellenére, hogy nem könnyű megtanulni a megfelelő technikát, a megfelelő inhalációs inzulinbevitelre. Ha valaki rosszul teszi, akkor nem a megfelelő adag jut a szervezetébe, és így nagy bajba is kerülhet, egy jól kiszámított, de kisebb mennyiségben bevitt inzulin mennyiség miatt.

Az eszköz használatának gátja lehet, egy esetleges tüdőbetegség, amely befolyásolhatja az alkalmazást. Nem alkalmazhatja az eszközt tüdőbeteg, asztmás, és aktív dohányos sem. Ha esetleg valaki dohányzik, akkor legalább fél évnek el kell telnie ahhoz, a dohányzásról való leszokás után, hogy valaki az inhalációs inzulint alkalmazhassa. Terhesség esetén nem javallt az eszköz használata. Az alkalmazása többe kerül, mint az injekciós kezelés és esetleges tüdővel kapcsolatos megbetegedések esetén nem is alkalmazható, ilyenkor ideiglenesen az injekciós inzulint kell alkalmazni.

Az inhalációs inzulinnal kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy az elporlasztott inzulin, miért nem az orron keresztül szívódik fel. A válasz: az orr nyálkahártyáján az inzulin azért nem képes felszívódni, mert a molekuláinak mérete túl nagy hozzá.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A cukorbetegség megelőzése, gyógyítása

Napjainkban egyre többen válnak a cukorbetegség valamely változatának áldozatává. Ehhez nagymértékben hozzájárul az egészségtelen táplálkozás, a stressz, a mai mozgásszegény életvitel. Napjainkban a gyerekek mozgás helyett előszeretettel töltik idejük nagy részét számítógép, vagy tévé előtt ülve, amiben persze rengeteg szülő is hibás. Rohanó világunkban a változatos étrend fogyasztása helyett számtalan embertársunk gyorséttermi ételeket fogyaszt, mit [...]

Leave a Reply