Kezdőlap / Cukorbetegség / cukorbetegség étrend

cukorbetegség étrend

Cukorbetegség étrend:

Esetleírás:
A 14 éves Ágit fejfájás és ízületi fájdalmak kezdték el gyötörni, kiszáradt a szája és kedvetlen lett. Az orvosnál a vér-és vizeletvizsgálat cukorbetegséget mutatott ki. Ági infúzióban folyadékot, inzulint és glükózt kapott. Két hét múlva jobban lett, ekkorra már megtanulta, hogyan ellenőrizze vércukorszintjét, hogy adjon be magának inzulin injekciót. Korábban is rostban gazdag, zsírszegény, hozzáadott cukrot nem tartalmazó étrenden élt, ez annyiban módosult, hogy a sok energiát kívánó röplabdameccsei előtt mindig ennie kellett egy keveset. Ági azóta tünetmentesen éli a fiatalok életét.

A cukorbetegeknek az orvos utasítása az irányadó – be kell tartaniuk azokat az étkezési szabályokat, amelyek azt biztosítják, hogy vércukorszintjük egyensúlyban maradjon.

– Gondoskodniuk kell a betegségnek megfelelő élelmiszereken alapuló, kiegyensúlyozott étrendről. A legmegfelelőbb étrend kialakításával az orvos, vagy dietetikus tanácsát kell követni.
– Fontos a rendszeres étkezés.
– A rostban gazdag étrendet sok orvos melegen ajánlja, több keményítőben és rostban gazdag élelmiszert pl: teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, bab, borsó, lencse – ezek fokozatosan emelik a vércukorszintet, mert lassítják a glükóz felszívódását –érdemes fogyasztani. A spenót, gabonapehely, mandula – valamint a szója csökkenti a szervezet inzulin igényét.
– Tartózkodni kell a cukorral édesített üdítőktől, süteményektől, édességektől, mert ezektől a vércukorszint hirtelen emelkedik. Gátolhatja a vércukorszint emelkedését és a fokozott vizelet-kiválasztást, ha nyers fokhagymát fogyasztunk.
– A cukorbetegség szövődményei elkerülhetők, ha a páciens sok ásványi anyagot és vitamint (C-és E-vitamin, króm, mangán és cinket) fogyaszt. Jó a sok friss gyümölcs és zöldség a bennük levő oldható rostok és vitaminok miatt. A túl édes gyümölcsöket pl. szőlőt és mangót a vércukorszintre gyakorolt hatásuk miatt nem ajánlott túl gyakran fogyasztani, illetve csak kis mennyiséget szabad fogyasztani az aszalt gyümölcsökből például datolya, füge.
– Fontos, hogy a hús, tojás, sajt legalább napi két étkezés része legyen. A halak és hüvelyesek ugyan csak jó forrásai a fehérjének.
– A zsiradék fogyasztása mérséklendő, mert elősegítik az érelmeszesedést, amire a cukorbetegek hajlamosabbak.
– A sós élelmiszer fogyasztása korlátozandó (konzerv, füstölt termékek) mivel a cukorbetegeknél gyakoribb a magas vérnyomás.
– Alkoholt mértékkel szabad fogyasztani.
– Szomjúság ellen legjobb a tiszta víz.

A mai orvosi szemlélet szerint a cukorbetegek számára a sok összetett szénhidrátot és élelmi rostot, de kevés cukrot és zsírt tartalmazó étrend a legmegfelelőbb. A diéta célja, hogy megszüntesse a közvetlen tüneteket, valamint, hogy megelőzze a hypoglikémiás epizódokat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A cukorbetegség megelőzése, gyógyítása

Napjainkban egyre többen válnak a cukorbetegség valamely változatának áldozatává. Ehhez nagymértékben hozzájárul az egészségtelen táplálkozás, a stressz, a mai mozgásszegény életvitel. Napjainkban a gyerekek mozgás helyett előszeretettel töltik idejük nagy részét számítógép, vagy tévé előtt ülve, amiben persze rengeteg szülő is hibás. Rohanó világunkban a változatos étrend fogyasztása helyett számtalan embertársunk gyorséttermi ételeket fogyaszt, mit [...]

Hozzászólás