Kezdőlap / Cukorbetegség / Inzulinos kezelés fajták – 3. rész

Inzulinos kezelés fajták – 3. rész

Szájon át

A szájon át kivitelezett inzulin bevitellel az a gond, hogy fehérje bontó enzimek még azelőtt lebontanák az inzulint, mielőtt az a megfelelő helyre eljutna, hogy a szervezet fel tudja használni. Ezek a fehérjebontó enzimek a gyomorban és a patkóbélben lebontanák az inzulint, mielőtt a szervezet fel tudná használni a szájon át bevitt inzulint.
A mai gyógyszerkészítésben léteznek már olyan technológiák, amelyekkel ezt a problémát ki lehet küszöbölni. Ilyen például, hogy az inzulint olyan anyagú kapszulába zárják, ami a gyomorban nem oldódik fel, csak amikor bizonyos bél részre ér. Bizonyos bél részen lúgos a közeg, és itt a lúg hatására oldódik fel a kapszula, amelyből az inzulin kijutva fel tud szívódni.
Az orális inzulin bevitelnél felmerülhetnek bizonyos problémák. Ilyen például, hogy a megevett étel hogyan befolyásolja a kapszula útját, és az inzulin felszívódását. Mivel ezek a tényezők nagyon is kihatással vannak az inzulinra, ezért a kapszula alkalmazásának mikéntje minden embernél más és más.

Műtéti úton beültetéssel

Hasnyálmirigy és szigetsejt átültetéssel is kezelhető a cukorbetegség. Teljesen értetődő a mai orvostudományban, hogy ha egy szerv nem működik, és megoldható, akkor azt ki kell cserélni egy működőre. Mivel az inzulin előállításnál a hasnyálmirigy és a szigetsejtek játszanak szerepet, ezért, ha valamelyik nem működik megfelelően, akkor ki kell cserélni egy működőre. Ezzel a műtéttel vissza lehetne állítani a szervezet inzulintermelésének a működését. Mivel ez a műtét hasonlít egy szerv átültetéshez, ezért a műtét után különböző, szervkilökődést gátló gyógyszereket kell szedni. A gyógyszerek „mellék”hatása, hogy elnyomják az immunrendszert, így megnő egy esetleges betegség elkapásának rizikója, valamint. Ezt a hasnyálmirigy átültetéses módszert azoknál érdemes alkalmazni, akik amúgy is átesnének például vese átültetésen, és szedniük kéne a gyógyszereket.

A szigetsejt átültetés egyszerűbb műtét, egy katétert használva a májhoz vezető érbe befecskendezik a szigetsejteket. A műtét lényege, hogy minek beültetni hasnyálmirigyet, amikor mirigy kb. 3%-ra (Langerhans-szigetekre) van szükség. A kezelés mivel nagyon egyszerű, ezért könnyen megismételhető, ha nem sikerülne első alkalommal. A beavatkozást főleg veseátültetéshez kapcsolódva ajánlják, mivel ebben az esetben is szedni kéne, szervkilökődést gátló gyógyszereket.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A cukorbetegség megelőzése, gyógyítása

Napjainkban egyre többen válnak a cukorbetegség valamely változatának áldozatává. Ehhez nagymértékben hozzájárul az egészségtelen táplálkozás, a stressz, a mai mozgásszegény életvitel. Napjainkban a gyerekek mozgás helyett előszeretettel töltik idejük nagy részét számítógép, vagy tévé előtt ülve, amiben persze rengeteg szülő is hibás. Rohanó világunkban a változatos étrend fogyasztása helyett számtalan embertársunk gyorséttermi ételeket fogyaszt, mit [...]

Hozzászólás