Kezdőlap / Cukorbetegség / Inzulinos kezelés fajták – 4. rész

Inzulinos kezelés fajták – 4. rész

JET – Tűmentes inzulinadagolás a bőrön át
Ez az alkalmazás sajnos nincs jelen hazánkban. A lényege, hogy a készülék, sűrített levegő rásegítésével jutatja be az inzulint a bőr alá, vagyis nem kell megszúrnunk magunkat injekciós tűvel. Az alkalmazása nem fájdalommentes, inkább csak azoknak javasolt, akik a tűszúrástól rettegnek. Igaz a tűszúrásra is van már más megoldás, például a penmate. A panmate nem más, mint egy rugós eszköz, amely egy tollra hasonlít. Fel kell húzni, mintha egy gyermekkorunkból jól ismert rugós pisztoly lenne. Itt egy tűt húzunk fel, amit a bőrünk alá lövünk a tollal. A bőrünket egy gomb megnyomásával átszúrja, majd az inzulint nekünk kell a fecskendőhöz hasonlóan bejuttatni a szervezetbe.

Egyéb kísérleti módszerek
Kísérleteznek még szakemberek azzal, hogy milyen módszereket lehetne kitalálni a bőrön, orron vagy a szájon át történő inzulin bejuttatásra. Mivel a többsége még kezdeti szakaszban van, ezért nem tudni, hogy mikor lesz, ha egyáltalán lesz belőle alkalmazott eljárás. Az egyik ilyen ígéretes kísérlet, egy közép amerikai gyógyszercég fejlesztés alatt álló terméke. Ez egy inzulin spray, amelynek lényege, hogy a szájban, a nyálkahártyán keresztül szívódik fel az inzulin. A probléma vele, hogy nem tudni mennyire hatékony, ugyanis nem lehet kiszámítani a felszívódó inzulin mennyiségét, mivel egy részét a páciens lenyelheti, és a gyomorba jutva lebomlik az inzulin, mielőtt még fel tudna szívódni. Kérdésként még az is felmerül, hogy az a szerv, ahol felszívódik az inzulin, szenved-e károsodást vagy nem. Ennek a spraynek még szüksége van továbbfejlesztésre, hogy egy hatékony inzulingyógyszer legyen.

A bőrön keresztül felszívódó inzulinnal is kísérleteznek már, a nikotin tapaszok mintájára.
Mivel a tapaszokat, eddig csak kisebb molekulákat tartalmazó anyagok felszívódására alkalmazták, ezért nem tudni, hogy az inzulinhoz kevert esetleges segédanyagok, amelyek az inzulin nagyobb molekulájának a felszívódását segítenék, milyen mellékhatásokkal járnának.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A cukorbetegség megelőzése, gyógyítása

Napjainkban egyre többen válnak a cukorbetegség valamely változatának áldozatává. Ehhez nagymértékben hozzájárul az egészségtelen táplálkozás, a stressz, a mai mozgásszegény életvitel. Napjainkban a gyerekek mozgás helyett előszeretettel töltik idejük nagy részét számítógép, vagy tévé előtt ülve, amiben persze rengeteg szülő is hibás. Rohanó világunkban a változatos étrend fogyasztása helyett számtalan embertársunk gyorséttermi ételeket fogyaszt, mit [...]

Leave a Reply