Kezdőlap / Építőipar / Építész tervezés / Írország építészeti csodái

Írország építészeti csodái

A Brú na Bóinne-ban található Newgrange egy 90 méter átmérőjű és 11 méter magasságú sírdomb, amit 3150 körül építettek és a világ legfontosabb megalitjai közé tartozik. A folyosó magassága nem állandó, a bejáratnál még 1,5 méter, míg a kamráknál már 3 méter magas. Óriási kőrakás fedi a folyosót és a sírkamrát, amiket szigeteltek vízszivárgás ellen. Élére állított kövekkel rakták körbe az épületet, a belsejében öt ember holteste található. A mai napig kérdés, hogy hogyan szállították ide a hatalmas köveket, vagy az, hogy a pár követ díszítő formáknak mi lehet a jelentése. A sírhelyet 1993-ban felvették a kulturális világörökségek listájára. A gazdagon díszített monolitokat magában foglaló sírkamrába szűk folyosó vezet, amely pontosam illeszkedik a téli napforduló idején felkelő nap sugarainak szögéhez.
A híres James Gandon (1743-1823) mestermunkája az 1796 és 1802 között emelt bírósági épület, de egyértelműen tükröződik rajta Claude Nicholas Ledoux hatása is. Egy monumentális dobszerkezet illeszkedik a görög kereszt alaprajzára, ezen helyezkedik el a lapos kupola. Ezalatt található a központi csarnok körül átlósan a négy bíróság. Az 1922-es ír polgárháború alatt az épület súlyosan megrongálódott.
Dublin 1781 és 1791 között épült fővámhivatalát is James Gandon nevéhez köthető. Európai neoklasszicizmus mestermunkája és Dublin egyik legkiemelkedőbb építészeti alkotása. Klasszicista sarokpavilonok kötik össze a négy, egymástól eltérő homlokzatot. 1921-ben súlyosan megrongálódott az ír porgárháború alatt, de 1928 és 1991 között látványosan újjáépítették.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Svédország építészeti csodái

A Mälaren-tó egy kicsiny szigetén található a svéd királyi család egyik legszebb barokk lakhelye. Idősebb …

Leave a Reply