Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Jojó-effektus, avagy a fogyókúrázók rémálma

Jojó-effektus, avagy a fogyókúrázók rémálma

Keserves kínok és áldozatok árán sikerült megszabadulnia fölösleges kilóitól? A történet szinte mindenki számára ismerős; koplalás, tudatos táplálkozás hónapokon át, sport és minden egyéb bevethető praktika a siker pedig nem marad el.
A kérdés már csak az, hogyan lehet tartóssá tenni az elért eredményt.
Sajnos legtöbb esetben a látványos fogyást ugyanolyan látványos súlygyarapodás követi, miután hajlamosak vagyunk arra, hogy a kezdeti sikereken felbuzdulva elengedjük magunkat.

Mint ahogy a fogyókúra során, a továbbiakban is nagyon fontos a rendszeres, kiegyensúlyozott táplálkozás. Nem célravezető a „ritkán sokat” módszer, hiszen ha egész nap nem eszik semmit, mire délután vagy este táplálékhoz jut már annyira éhes lesz, hogy a vasszöget is kilószámra enné meg.
A nassolásnak továbbra is tiltólistán kell szerepelnie, ha pedig egy kis édességre vágyik, akkor ezt lehetőleg gyümölcs formájában vegye magához.
Folyamatosan tartsa kontroll alatt az elfogyasztott táplálék mennyiségét és minőségét. Minél többet eszik, annál többet fog kívánni. Például: ma még nem eszik kenyeret, holnap már úgy gondolja, hogy egy szelet nem sok, annyit szabad, és előfordulhat, hogy egy hét múlva már három szelet is kevés lesz. A mérleg pedig kíméletlen. A visszahízás oka minden esetben az, hogy az emberek a kezdeti sikerek után lassacskán visszatérnek az eredeti helytelen életmódjukhoz.
A fogyókúra során végzett rendszeres testmozgást az optimális testsúly elérését követően sem szabad abbahagyni. Az izmok feszesen tartása, a jó közérzet a továbbiakban is nagyon fontos, ezért mindenképpen végezzen valamilyen fizikai tevékenységet.
Összegezve persze itt arról van szó, hogy a kúraszerűen végigkínlódott néhány hónap elegendő lehet a kívánt eredmény eléréséhez, viszont a megtartásához minden esetben az életmód megváltoztatására van szükség.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Leave a Reply