Kezdőlap / Társadalom / Történelem / Kasztos társadalom

Kasztos társadalom

A felfelé irányuló áramlás, vagyis a szülőkénél magasabb rétegbe való emelkedés lehetősége nagyon korlátozott maradt. Az érettségi bizonyítvány és az egyetemi diploma megszerzése – ami belépőjegy lehetett az úri világba – a kétkezi dolgozók gyermekei számára igen nehéz volt. Legfeljebb a négyosztályos polgári iskolát vagy valamilyen szakiskolát végezhették el, ami a továbbtanulás szempontjából zsákutcát jelentett.
A kitörés egyik útját – akár a legmagasabb méltóságok felé is – az egyház nyitotta az alsóbb rétegek tehetséges fiai számára, ha vállalták a papi hivatást. Másik felemelkedési lehetőséget a katonai pálya nyújtott, mert a tiszti iskolák az alsóbb osztályok tehetséges gyermekei előtt is nyitva álltak. A harmincas években jelentőssé vált az egyházak tehetségmentő tevékenysége is: ösztöndíjakkal, kollégiumi elhelyezéssel segítették elő a szegény családok kiemelkedően tehetséges gyermekeinek továbbtanulását. Bár ez számbelileg a társadalom igen csekély részét érintette, mégis olyan akció volt, ami elősegítette a társadalmi mobilitást.

A válság kibontakozása
1931 nyarán a nemzetközi és pénzügyi hitelrendszer összeomlása elérte Magyarországot. A külföldi hitelezők minden felmondható kölcsönt visszavontak. A Magyar Nemzeti Bank mintegy 200 millió pengő értékű aranyat és devizát fizetett ki. Az ország nemesfém- és devizakészletei kimerültek. A fizetésképtelenség és a fenyegető államcsőd elhárítására 1931. július 13-án a kormány három napos bankzárlatot rendelt el, majd korlátozta a betétek kifizetését, s bevezette a kötött devizagazdálkodást. Ennek értelmében zárolták az arany- és devizakészleteket, s a pengő átváltását a Magyar Nemzeti Bank engedélyéhez kötötték.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az első kéváház Budapesten

Ma Budapesten szinte minden utcában találunk egy eszpresszót. A régi pestiek is szerették a kávét. …

Hozzászólás