Kezdőlap / Társadalom / Történelem / Kiábrándulás a háborúból

Kiábrándulás a háborúból

Kezdetben csak kevesen emelték fel a szavukat a háború ellen a szellem táborából: előbb Ady Endre és Kassák Lajos, majd Babits Mihály és Szabó Ervin. A fáradtság, sőt háborúellenesség hangulata 1915 derekán vált érezhetővé. 1914-ben a parlamenti ellenzéki pártok is a hadüzenet elszánt támogatói voltak, s a háborút korábban ellenző haladó polgári csoportok is elhallgattak. Most megerősödött a harcok befejezését követelők hangja. A Szociáldemokrata Párt – amely akkor nem volt a parlamentben képviselve – már 1915-ben követelte a békekötést.
A Szociáldemokrata Párt és a szakszervezetek egyre radikálisabban léptek fel a közellátás javítása és a katonai felügyelet alá helyezett gyárak dolgozóinak érdekében. A sztrájkok és spontán éhségzendülések hatására a kormány engedményekre kényszerült: paritásos alapon ún. panaszbizottságokat állított fel a hadiiparban foglalkoztatottak bér- és munkaviszonyainak rendezésére, és elismerte a szakszervezeteket a munkásság kizárólagos érdekvédelmi szervezeteinek.
Jászi Oszkár háborúellenes írásokat közölt lapja, a radikális Világ hasábjain. Gróf Károlyi Mihály 1916 nyarán kivált a Függetlenségi Pártból, és új, háborúellenes demokratikus pártot alapított. Pártja programjában követelte az annexió nélküli, területi integritást biztosító megegyezéses békét, perszonális uniót Ausztriával, az általános és titkos választójog bevezetését, földreformot és demokratikus szociálpolitikát.
Világháborús magyar katonanóta:
Kimegyek a domberdői harctérre
Feltekintek a csillagos égre.
Csillagos ég merre van a magyar hazám,
merre sirat engem az édesanyám?

Ezt mindenképpen olvasd el!

Temetkezés Pazirikben

Az Altaj-hegység sziklái számtalan, a környéken élő nomád lovas nép sírját rejti. Pazirik városa a …

Leave a Reply