Kezdőlap / Csontritkulás / Kik azok, akik leginkább ki vannak téve a csontritkulásnak?

Kik azok, akik leginkább ki vannak téve a csontritkulásnak?

Az ember szeretné sokszor tudni a jövőjét, de vajon arra is kíváncsi, hogy milyen betegségei lesznek?
A többség nem igazán szeretné tudni, pedig ha az ember tisztában van azzal, hogy mik azok a betegségek, melyekre nagyobb a hajlama, akkor odafigyelve a megelőző lépésekre, sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük azokat. A csontritkulás kialakulásának vannak fokozott és mérsékelten fokozott rizikó tényezői, melyeket mindenképpen érdemes szem előtt tartani.

Mik azok a hatások, állapotok, melyek megléte nagy eséllyel csontritkulás kialakulásához vezet?
A női nemnél gyakrabban fordul elő a betegség kialakulása, mint férfiaknál illetve az életkor előre haladtával egyre nagyobb eséllyel alakul ki az osteoporosis. A megfigyelések azt bizonyítják, hogy fehér és ázsiai rasszoknál gyakoribb, mint más rasszoknál. A vékony testalkat és az inaktivitás (mozgás hiánya) is komoly rizikó tényező lehet. A felsoroltakon kívül számos betegség velejárója lehet még a csontritkulás.

Mik a mérsékelten fokozott rizikó tényezők?
Ha a családban már előfordult a betegség vagy fokozott alkohol fogyasztás áll fenn,alacsony a kalcium bevitel, dohányzik az illető, egyes gyógyszerek szedése áll fenn illetve egyes betegségek esetén mérsékelten fokozott a kockázat, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy ilyen esetekben nem kell foglalkozni a megelőzéssel. Sőt! Amely rizikó tényezők megszüntethetők (dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás), azokat mindenképpen meg kell szüntetni!

Ma már hazánkban nagyon sokan szenvednek csontritkulásban, mely igen csak megnehezíti mindennapjaikat. Ezért mindenképpen érdemes odafigyelni a megelőzésre!

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csontritkulás megelőzése

Az egészséges csontozathoz mindössze három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, D-vitaminra és kalciumra. A rendszeres …

Hozzászólás