Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / A koffein allergia

A koffein allergia

A koffein allergia létező dolog, amely még csak nem is annyira ritka.
A kávé élénkítő hatása a koffein nevű hatékony alkaloidnak köszönhető.

A kávé serkentő hatással van a szívre, a központi idegrendszerre, a véredényekre és vizelethajtó hatása miatt a vesékre is. Továbbá fokozza a szívműködést, az anyagcserét és a légzést, növeli a vérnyomást és a vérkeringési sebességet, és tágítja az agyi ereket. Igazából nem tart ébren, a koffein az idegrendszerben kifejtett hatása nem a fáradságot szünteti meg, hanem mesterségesen termel egy olyan állapotot a szervezetnek, amit az ember élénkségnek érzékel és így még órákat képes éber állapotban tölteni.

A koffein megtalálható a különböző energia-és sportitalokban, egyes gyógyszerekben, kávéban, teában, valamint a csokiban is.
A mérsékelt koffeinfogyasztás napi 1500-300mg-ot jelent, míg 500mg fölött már koffein túladagolásról beszélhetünk, ami allergiás reakciókat válthat ki.
A napi mennyiséget meghaladóknál mérgezési tünetek jelentkezhetnek.
A tünetek a minimális kiütésektől, görcsökig, rohamokig, valamint az anafilaxiás reakcióig terjedhetnek. Az anafilaxiás sokk légzési nehézséget, mellkasi fájdalmat, arc- és nyelvduzzanatot jelentenek.
További tünetei lehetnek még szédülés, hangulati ingadozások, koncentrálási nehézségek, fejfájás, rosszullét, illetve ájulás.
A koffeinre leginkább a gyermekek érzékenyek, de idősebbek, felnőttek is ki vannak téve a veszélyinek.
A koffein allergia, tehát nem kitaláció, hanem valós fenyegetés a mindennapokat kávéval „túlélő” embertársainkra.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás