Koffein allergia

A koffein allergia létezik, bár sokan nem is tudnak róla, hogy abban szenvednek. Tünetei alapján azonban nem nehéz beazonosítani.
Az enyhe és közepes koffein allergia az ajkak, a száj és nyelv viszketését okozza. Rosszabb esetben emésztési problémák is előfordulnak: hasmenés, émelygés és hányás, gyomorpanaszok.
Az idegrendszeri tünetek jóval szembeszökőbbek, mert a koffein az idegekre erősebb hatással van. A dopamin, a szerotonin és az adrenalin kiválasztása fokozódik, ami migrént, hangulatváltozásokat, ingerlékenységet, hiperaktivitást és szédülést eredményez.
Nagyon súlyos esetben a koffein képes anafilaxiás sokkot is kiváltani: ebben az esetben a nyelv, a száj, a torok bedagad, a légutak gyulladásba jönnek, légzési nehézségek lépnek fel, nem szűnő köhögést, ziháló légzést tapasztal, aki különösen allergiás a koffeinre.
Koffeint tartalmazó élelmiszerek a kávé, a csokoládé, a szénsavas üdítőitalok, a csokoládéital, a tea, de előfordul jégkrémben, péksüteményben, cukorkákban is, mivel a csokoládé és a kávé gyakori ízesítőanyag.
Mit tehetünk koffein allergia esetén?
Mindenek előtt csökkentsük a koffeinfogyasztásunkat. Ne igyunk kávét, csak koffeinmenteset, de azt is mértékkel, illetve próbáljunk más alternatívákat találni (pl. kávé helyett gabona- vagy cikóriakávé, stb.) a koffeintartalmú italokra. Ha szükséges, kérjük ki orvos tanácsát.
A koffein allergiát sokszor összetévesztik különböző mentális problémákkal, holott a koffeinfogyasztás csökkentése megoldást jelenthet.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás