Kezdőlap / Állatok / Kutya / Komondor

Komondor

A komondor ősi magyar pásztorkutya. Termetét tekintve a magyar pásztorkutyák közül a legnagyobb. Már a népvándorlás óta védi a nyájat, a gulyást, a ménest. Az állatok őrzésében oroszlán része volt, hisz már puszta jelenlétével elriasztotta nemcsak a betyárokat, hanem a vadállatokat is. Mivel állandóan a nyáj mellett tartózkodott, ezért alkalmazkodnia kellett a klíma változásokhoz, a forró nyári napokhoz és a téli dermesztő hideghez is. Az időjárási viszonyoktól a komondort legtöbbször saját szőrköntöse óvta meg. A jó hőszigetelő bunda nyáron hűvöset, télen meleget tartott, emellett a vastag hosszú szőrzet védte a farkasharapás ellen is.
A komondor nagyon jó idegrendszerű, nyugodt kutya. Éber, bátor, nagy erejű. A közeledő idegenre szemtől szembe támad. Nyugalmi helyzetéből egy pillanat alatt ugrik és szinte elsöpri az ellenfelét. Harapása halálos is lehet, de csont törésre biztosan számíthatunk. Amint ártalmatlanná tette a támadót őrzi, de tovább nem bántja.
A komondor színe fehér. Óvatosan kell vele bánni, mivel a komondor szemét nem láthatjuk, mert hosszú szőrrel benőtt, így nem érzékelhetjük a kedélyállapotának változásait. Méltóságteljes, komoly viselkedésű kutya. Nem kedveskedik, nagyon bizalmatlan. Ritkán ugat, nappal alig hallani a hangját. Éjjel, ha ugat öblös mély hangja van, és ezt is csak akkor teszi, ha oka van rá. A komondor mozgása könnyed, kényelmes. Nappal leginkább hűvös helyen fekszik, területét szemmel tartva, éjjel pedig sokat mozog, a területét körbe-körbe járva.
A komondor manapság egyre közelebb került a családhoz, egyre több családi ház kertjébe tűnik fel, ezáltal gyakrabban és közvetlenül érintkezik a gazdáival.
A komondor tartás hátránya a nagy helyigény és az, hogy a szőrzetét állandóan gondozni kell.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hamilton kopó

A Hamilton kopó egy vég kutyafajta. Létrejötte az 1800-as évekre tehető. Nevét tenyésztőjétől A. P. …

Leave a Reply