Kezdőlap / Állatok / Kutya / Spániel

Spániel

A spániel vidám, barátságos, hűséges kutya. Rendkívül kedveli a gyerekeket és nagyon jó tarságok. A spániel többsége éber és nem támad. Vadászvérének köszönhetően szüksége van egy kis önállóságra de a hosszú séták során sem távolodnak el nagyon a gazdájától. A spánielnek szüksége van az ember társaságára, képes az egész napot végig aludni de amikor a gazdája társaságában van akkor igényli a foglalkozást és minden alkalmat megragad, hogy játszhasson és mozoghasson.
Erős, egészséges szervezettel rendelkeznek. Életkora eléri a 12-13 évet is. Előfordulható betegségei: Csípőízületi diszplázia, hátsó végtagok szabálytalanul illeszkednek. Ez a tenyésztett kutyák többségénél előfordul. Csonterősítő tablettákkal súlyosabb esetben műtéttel orvosolható. Fülfertőzés, fülgyulladás, rendszeres fülápolást igényel az összes nagy lelógó fülű kutya fajta. Hetente fültisztító pálcika segítségével és a fülkagyló körül a dús szőrzetet meg kell nyírni. Fülgyulladás jelei, állandó fülrázás, fülvakarás a fej ferdén tartása.
A spánielnek rendbe kell tartani a szőrzetét ezt érdemes kutya kozmetikus szakértelmére bízni. Sok fertőzést és betegséget lehet a trimmelés, kefézés körömvágással megakadályozni. Trimmelés általában a kutyakiállítás előtt szokták elvégezni. A spániel évente egyszer vedlik ezért akkor napi keféléssel könnyen eltávolítható a levedlett szőr. Attól függetlenül a rendszeres kefélés csinosítja ápolja a kutya szőrzetét.
Fajtatiszta spánielnél akkor érdemes a törzskönyv megléte is ha kiállítás vagy fedeztetésre is szánják. Egyébként nem szükséges mert akkor a dupla árat is meg kell fizetni érte.
Spániel oltása
Az oltási könyvben szerepel a dátum és oltóanyag típusa. A bejegyzett dátumtól kb. 5-7 napon belül alakul ki a védettség az adott betegséggel szemben. Ezért a kölyköt 10-12 hetes koráig nem szabad olyan környezetbe vinni, ahol fertőzésveszélynek van kitéve. (Utca, játszótér, kutyafuttató). Általában: 6 hetesen parvo vírus ellen, 8 hetesen kombinált oltás (parvo, szopornyica, leptospirozis esetleg corona). 10-12 hetesen ismételni a kombináltat, ha nem volt benne corona vírus elleni hatóanyag, akkor azt külön is be lehet adatni. Betöltött 3 hónapos kor után kötelező a veszettség elleni oltás, majd 1 éves korig azt ismételni kell. Ezek után évente egyszer kell beadatni a veszettség elleni, illetve a kombinált oltásokat.
Javasolt az oltási könyvben feltüntetett utolsó dátumtól számítva megismételni, majd évent 3-4 alkalommal egész életén keresztül féreghajtózni a kutyát. A bélféreg emberre átterjedhet. Féreggel fertőződhet a kutya utcai séta során, vagy bolhásság esetén. Alkalmazandó tabletta: ( Dronthal plusz tabletta. 1 tabletta/ 10 kg testsúly).
Etetés
Soha ne adjunk a kutyának csontot, zsíros, fűszeres ételt. A babot, borsót, káposztát, krumplit képtelen megemészteni, ezt se kapjon, hiszen nem lakik jól vele. A tápok életkornak megfelelő kategóriákba sorolva kaphatók. Követni kell a zsákon lévő használati utasítást, melyben dekára pontosan le van írva, mennyi a kiskutya napi adagja. A tápot áztatni kell vízbe kb. fél órára. Persze a fiatal kölyök könnyebben tudja rágni és megemészteni ha a táp vízbe van áztatva. Kölyökkorban lehet megalapozni a kutya felnőttkori küllemét és egészségi állapotát. Célszerű legalább 1-2 éves koráig csúcsminőségű tápokkal etetni.
Lakásban nem ajánlom a tartását, egyetlen egy kutyát sem ajánlanák a lakásban tartani. Családi háznál mindenképpen az udvaron kialakított kenneljében tanácsos tartani a kutyát, úgy gondolom, hogy fajtától függetlenül mint a kutya érdekében mint a család érdekében.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hamilton kopó

A Hamilton kopó egy vég kutyafajta. Létrejötte az 1800-as évekre tehető. Nevét tenyésztőjétől A. P. …

Leave a Reply