Kezdőlap / Egészség és fitness / Magas vérnyomás / Korunk népbetegsége a magas vérnyomás

Korunk népbetegsége a magas vérnyomás

Mindenki beszél róla,de szinte senki nem figyel oda rá.Pedig nem ártana, hiszen a halálozási statisztikákat a magasvérnyomás-betegség szövődményei toronymagasan vezetik. Legnagyobb veszélye, hogy gyakran tünetmentes, így előfordulhat, hogy csak akkor diagnosztizálják, amikor már komoly szövődmények vagy agyvérzés alakult ki. A fokozatosan kialakuló magas vérnyomás évekig semmilyen panaszt nem okoz, ezzel hamis biztonságérzetben tarthatja elszenvedőjét. Hipertóniáról beszélünk, ha a vérnyomás nyugalomban 3 különböző (legalább egyhetes időközzel mért) értéke meghaladja 140/90 Hgmm értéket Ha a magavérnyomásnak specifikus kiváltó okát nem ismerjük, akkor a betegséget elsősorban (primer) hypertoniának hívjuk. Néha a hypertonia más betegség – pl. a vesék vagy a központi idegrendszer megbetegedésének- következménye. Ekkor másodlagos (szekunder) hypertoniáról beszélünk.

A kiváltó októl függetlenül azonban fontos, hogy a magasvérnyomást ellenőrzés alatt tartsuk. Sok esetben sokáig egyáltalán nem okoz panaszokat, ám az elhanyagolt betegség számos testrész, szerv fokozatos károsodását okozhatja Az első tünetek egyike lehet a visszatérő, jellemző módon reggel jelentkező fejfájás, a tompa tarkótáji, halántéktáji lüktetés, amely lehajlás esetén fokozódik. Gondolhatunk magas vérnyomásra akkor is, ha romlik a koncentrálóképességünk és az egyensúlyérzékünk, szívünk visszatérően túl szaporán dobog, vagy gyakran panaszkodunk tompa mellkasi nyomásra, ok nélküli izzadásra vagy múló látászavarra. további tünetek lehetnek – orrvérzés, látászavar, szédülés, fáradtság érzet, nehézlégzés, idegesség.

Ahhoz, hogy az orvos kimondhassa, a vérnyomás értéke tartósan meghaladja az egészséges értéket, három nap különbséggel legalább három vérnyomásmérést kell végeznie. Alacsonyabb vérnyomásértékek esetén, és kifejezetten ingatag vérnyomású betegeknél ennél még több mérés kívánatos. A magas vérnyomásos (hypertoniás) beteget azért kell kezelni, hogy szervi szövődmények (az agy, szív vagy a vese erein létrejövő károsodások) ne alakuljanak ki. A legújabb tanulmányok szerint ez az értéket 130/80 Hgmm-re, Sajnos az orvosok többsége nem keresi az okot, miért alakult ki a magas vérnyomás, csupán a tüneteket kezeli. A lehetséges kezeléseket két csoportra szoktuk osztani, a nem gyógyszeres kezelésre, valamint az egyre nagyobb számban rendelkezésre álló és egyre hatásosabb gyógyszeres kezelésre. Nem gyógyszeres kezelés – normál testsúly elérése, csökkent sóbevitel, dohányzás mellőzése, alkohol mellőzése, stresszes állapot kivédése, zsírszegény, de vitaminban magnéziumban gazdag étkezés. A hypertonia gyógyszeres kezelése az elmúlt évtizedekben komoly fejlődésen ment keresztül.

A legmodernebb készítmények hatásosan és tartósan csökkentik a vérnyomást, és kevés mellékhatással rendelkeznek. A legújabb vérnyomás-csökkentők már naponta egyszeri gyógyszerbevétellel is tartós, 24 órás vérnyomás-csökkentést biztosítanak. Ennek jelentősége abban van, hogy a tartósan emelkedett vérnyomáshoz hasonlóan a vérnyomás-kiugrások is károsítják az érrendszert, másrészt a beteg részére kényelmesebb és könnyebben elfogadható a napi egyszeri gyógyszerbevétel. A hypertonia olyan betegség amely időszakos ellenőrzést, és folyamatos gondozást igényel .

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csökkentsük a vérnyomást egészséges életmóddal!

A magas vérnyomás alattomos betegség, amit sokan nem kezelnek problémaként és nem foglakoznak vele kellően. …

Hozzászólás