Kezdőlap / Egészség és fitness / Pszichológia / Különféle tehetségek a kreativitás területén

Különféle tehetségek a kreativitás területén

Közreadtunk már egy definíciót a kiemelkedő tehetségről, de beszélhetünk más felfogású meghatározásról is. Ezek szerint a tehetség a következő négy területen mutatkozik meg:
1. a szellemi képességek, az intellektuális teljesítmények területén;
2. a kreativitás és az alkotókészség területén;
3. a művészetekben, az ábrázoló- és zeneművészetek területén;
4. szociális területen, ahová a vezetői kvalitások is tartoznak.
Az említett területeken mutatkozó tulajdonságok jól megkülönböztethetők, bár ezek egy-egy személy esetében nemcsak egyedül, hanem a legtöbbször társulva fordulnak elő. Az is gyakori, hogy az egyik tulajdonság jóval kifejezettebb a többinél. Léteznek tehát tiszta és kevert formák. Ebben a könyvben mindenekelőtt olyan gyermekekről lesz szó, akik rendkívüli intellektuális adottságaikkal vagy kiemelkedő teljesítményeikkel hívják fel magukra figyelmet.
A kreativitást gyakran a nagy tehetség egyik fontos tényezőjének tartják. Eléggé nehéz körülírni a kreativitás lényegét, mert nincsenek általános érvényű definíciók a kreativitásról, azonkívül az sem tisztázott, hogy a korai gyermekkorban mutatkozó jelenségek a későbbiekben valóban kreativitássá válnak-e.
Mindenki lehet nagyon kreatív és eredeti gondolkodásában vagy a matematika-feladatok megoldásában, de helyesírásban például már nem. Lehet valaki bizonyos életkorban rendkívül kreatív bizonyos területeken, de ez nem állandó és töretlen.
Meghatározásunkban a kreativitás igen fontos helyet foglal el. A teljesítményekben a tehetséghez hasonlóan a kreativitás is megmutatkozik. Senki sem tisztán kreatív vagy tisztán nagy tehetségű. Ez a megállapítás valamennyi területre vonatkozik. Nagyszámú vizsgálat eredményei mutatják, hogy a legtöbb kreatív ember nagy tehetségű is. Fordítottan ez nem érvényes: nem minden nagy tehetségű ember mondható kreatívnak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hipnózis

Egészen pontos meghatározását még mindig nem ismerik, pedig a jelenséget magát viszont igen jól. Az …

Hozzászólás