Kezdőlap / Állatok / Kutya / Kutya ápolása és higiénia

Kutya ápolása és higiénia

Kutya ápolása és higiénia
Ha a kutyavásárlás mellett döntöttünk, a következő kérdést kell feltennünk: Milyen felszerelést és eszközöket kell beszereznem, mielőtt hazaviszem a kutyámat? A helyes válaszhoz ismernünk kell a kutya mint állatfaj vonásait, viselkedési ösztöneit, táplálkozási és űrítészi szokásait. A kutya szervezetében lejátszódó anyagcsere folyamatok alapszintű ismerete is elengedhetetlen. Az ősei ellenségeik és az időjárás viszontagságai elöl barlangokban húzódtak meg, kölykeiket is hasonlóan védett helyen nevelték, ahonnan lehetőleg környezetüket is szemmel tudták tartani. Lakásban is meg kell teremtenünk kedvencünk számára ezt a védett helyet.
Tehetünk oda párnát, kosarat, ilyen vagy olyan dobozt, a lényeg, a kutyának tudnia kell, hogy ez az ő helye, és ott minden körülmények között biztonságban van. Ezen a helyen soha ne büntessük, mert minden önbizalma elvész.
Az etető-, és itató edények széles aljúak legyenek, így nehezebben borulnak fel. A kutyatálat minden etetés után tisztítsuk ki, a vizet pedig naponta kétszer cseréljük. Amikor a kutya először belép új otthonába, kis kuckója már legyen berendezve, és az etetőtálat is tegyük a helyére.
Egészségének megőrzése érdekében idejekorán hozzá kell szoktatni kedvencüket a rendszeres testápoláshoz, ami a kutyák többségének egyáltalán nincs ínyére. Kezdettől fogva tudnia kell kedvencünknek, hogy a rendszeres tisztálkodás hozzátartozik a kulturált együttéléshez.
A kutyaápolás legfontosabb kellékei a következők: kefe, hosszú szőrű fajtáknál kutyavakaró is szükséges, tompa hegyű, esetleg hajlított végű olló, keveset mozgó fajtáknál körömvágó is hasznos lehet. Hosszú szőrű fajtáknál összefilcesedhetnek a szőrszálak; nyúljunk fésűvel a csomós rész alá. És közvetlenül a fésű felett vágjuk le a szőrcsomót, így elkerülhetjük a véletlen sérüléseket.
Külön figyelmet érdemelnek a talpak. Télen jégcsomók képződhetnek az újak között, a kiszórt só pedig gyulladást okozhat. Körömvágásnál legyünk óvatosak, egy rossz, fájdalmas vágás mélyen rögzül a kutya emlékezetéve, a következő alkalommal már védekezni fog. A fülek állapotának rendszeres ellenőrzése különösen lógó fülű fajtáknál fontos. A gyulladások, fertőzések, idegen testek és/vagy atkák okozta idült elváltozásokat csak korai felismeréssel lehet megelőzni.
A szemek betegségeit könnyfolyás, gennyes váladék és összetapadt szemhéjak jelzik. A szem betegségek kezelését mindig bízzuk állatorvosra.!
Idősebb kutyák, fajtától függően, hajlamosak a fogkövesedésre. A lazább felrakodások ruhadarabra kent kutyafogkrémmel is eltávolíthatók.
Erősen szennyezett szőrzetet csak fürdetéssel lehet megtisztítani. Rendszeresen nyírt és trimmelt fajtáknál magától érthető a rendszeres fürdés. Kizárólag kutyák számára készült enyhe, bőrkímélő sampont használjunk, az erősebb szerek kiszárítják a bőrt, túl sok zsírt vonnak el. Fürdés után gondosan szárítsuk meg, törölközővel vagy hajszárítóval, ne vigyük azonnal szabadba.
Egyes nátha- és influenzatípusok emberre, kutyára egyaránt veszélyesek lehetnek. Bőrgombák, bolhák, tetvek, féregpeték emberek számára is kockázatot jelentenek. Egy ápolt kutya mindazonáltal tiszta, mint az ember.
Csecsemőkhöz csak felügyelet mellett engedjük, ne hagyjuk magára a kicsivel,különösen, ha mindkettőjük új jövevény a (falkában) családban. Nemcsak házon belül, de az utcán sem feledkezzünk meg a higiéniáról.
Férges kutya ürülékében féregpeték ezrei lehetnek, már csak ezért is, no meg környezetünk tisztasága végett takarítsuk fel a kutyánk után maradt ürüléket, nem oda való.
Papírzacskó, műanyag kesztyű vagy kis lapát: a kulturált kutyatartás kelléke, olyan környezetben.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Schwyzi kopó

Nagy múltú svájci fajta. Vélemények szerint egyiptomi vadászkutyák leszármazottja. Az első fajtaleírás 1882-ből származik, de …

Leave a Reply