Kezdőlap / Hitel / Lakás és fogyasztás célú hitel

Lakás és fogyasztás célú hitel

A lakosságot célzó kihelyezések két fő csoportra, a lakás- és a fogyasztási célú hitelek csoportjára bonthatók. A következőkben részletesen ismertetendő fogyasztási hitelezésen azt a pénzügyi tevékenységet értjük, amikor egy bank ügyfele számára a mindennapi élet szokásos használati tárgyainak megvásárlásához, javításához, illetve szolgáltatásainak igénybevételéhez nyújt hitelt, beleértve a felhasználási célhoz nem kötött hitelfolyósítást is. Ebben az üzletágban a bank ügyfele kizárólag olyan természetes személy lehet, aki a kölcsönt nem üzletszerű tevékenysége keretében veszi igénybe.
A fogyasztási hitelek főbb jellemzői:
Bevezetésként tekintsük át a tárgyunkkal kapcsolatos alapkategóriákat:
Futamidő: A fogyasztási hiteleket futamidejük alapján a rövid és középlejáratú kölcsönök körébe sorolhatjuk. A futamidő jellemző hossza 1 és 5év között mozog, melyet elsősorban a megvásárolni kívánt tartós fogyasztási cikk értéke befolyásol.
Saját erő: Alapvetően a hitelcélhoz kötött fogyasztási kölcsönök körében jellemző, hogy a bank a folyósítást bizonyos mértékű saját részesedéshez köti. Szerepe a nyújtott kölcsön kockázatának mérséklésében van.
Fedezetek: A megfogalmazott előírás szerint a hitelintézet köteles – a kihelyezések a költségvállalások megalapozottságát, áttekinthetőségét, a kockázatok felmérésének ellenőrzését és csökkentését lehetővé tévő – belső szabályzatot kidolgozni és alkalmazni. Ennek egy fejezete a fedezetértékelési szabályzat. E szabályzat – többek között – tartalmazza a fogyasztási hitelek területén elfogadott főbb személyi és dologi biztosítékok körét.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vállalkozói hitel kezdőknek

A mai bizonytalan világban, amikor a munkaerőpiacon folyamatos leépülés tapasztalható egyre többen gondolkodnak abban a …

Leave a Reply