Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Művészek / Latinovits, mint színész és szereplő

Latinovits, mint színész és szereplő

Szerepeit tekintve Latinovits modern játékát intellektualitás jellemezte, az indulatokat aprólékosan tudta ábrázolni, kivételes ironizáló képességgel rendelkezett. Pályája során inkább klasszikus hősöket alakított, de előfordult, hogy torz lelkű karaktereket formált, alázatos, őszinte és tiszta alakításokkal. Színház alakításai közül kiemelkedik a Rómeó és Julia, Játék a kastélyban, Mario és a varázsló, Tóték, Az ügynök halála. Jelentős alakítása volt, de jóval később a Ványa bácsi című Csehov darab, ennek címszerepét játszotta. Nagy álmát, a rendezést Veszprémben érhette meg, ez volt talán legnagyobb színházi eseménye. A színházi színész létet sokkal többre tartotta, mint a filmezést, a filmművészet számára is alkotott maradandót. Ő volt például Krisztyán Tódor az Aranyemberben, de láthattuk a Szegénylegényekben, valamint az Utazás a koponyám körül című Karinthy műben is, ezért a Nemzetközi Filmfesztivál legjobb férfiszínészének járó díját vehette át.
Pályafutása során hanglemez és rádiófelvétel is készült, lemez formájában ki is adták, Krúdy- Fantázia, Török Tamás rádiókompozíciója. A rádióban készült utolsó interjú Baló Júlia nevéhez kötődik.
Könyvei: A Ködszurkáló 1973-ban, valamint halála után jelent meg, az Emlékszem a repülés boldogságára, ezek összegyűjtött írások, 1985-ben kerültek kiadásra.
Kitüntetéseket sokat kapott, ezek a következők: 1966-ban a Jászai Mari díjat, ’70-ben a Balázs Béla díjat vehette át, majd 1975-ben lett érdemes művész. Majd legvégül 1990-ben posztumusz megkapta a Kossuth díjat.
Halála a mai napig vitatott, hogy véletlen baleset, vagy öngyilkosság volt? Erre csak Ő, a színész óriás tudhatja a választ.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Domján Edit

Mindenki Edite 1932. december 25-én született Budapesten, egyszerű család gyermekeként. Anyagi körülményeik szűkösek voltak, nehezen …

Hozzászólás