Kezdőlap / Kanári-szigetek / Látványosságok röviden

Látványosságok röviden

A Kanári-szigetcsoport legnagyobb szigete Tenerife, az örök tavasz hazája. Évente mintegy 3,5 millió ember látogat el erre a gyönyörű szigetre, de ez az adat csak az idegen ajkúak számát tartalmazza, e mellet még rengeteg Spanyol is jár ide nyaralni. Tenerife sokkal többet nyújt, mint egy turistákkal megrakott sziget, rengeteg a látnivaló. Amikor megérkezünk a sziget fölé, a szemünk elé tárul a Teide hatalmas vulkánikus hegysége, ha a téli hónapokban érkezünk, még havat is láthatunk a csúcsán. Ez azért van, mert a hegység 3718 méteren ér véget, ez a hegy Spanyolország legmagasabb pontja. A Piko del Teide a sziget fő szimbóluma, körülötte terül el a Las Canadas nemzetei park, itt sok olyan megállóhely van kialakítva, ahol kiváló grillezési lehetőségek adottak, a turisták illetve a helyi lakosok számára. A 2000 méteren lévő 15 km átmérőjű krátert nem hiába emlegetik úgy, mint űrbeli táj, hiszen ameddig a szem ellát csak kövek és kisebb, sziklák láthatóak. Minél feljebb érünk, a hegyen annál kevesebb növényzettel találkozunk, csúcs körül már csak ibolyák vannak. A hegység sokáig a szolgált tájékozódási pontként, a tengerészek számára. Az első ember, aki meghódította a csúcsot, Sir Edmund Scory volt 1582-ben. Azóta bárki meg közelítheti, libegővel. Ha esetleg a csúcsra is szeretnénk feljutni, akkor az utolsó méterekhez már orvosi engedély szükséges, mert a levegő oxigén tartalma ott már jelenősen csökken. Ha az időjárás engedi, akkor egész Tenerifét láthatjuk, ha borús az idő, akkor pedig a felhőket csodálhatjuk felülnézetből és az is rendkívüli élményt nyújt. 2007-ben a világörökség részévé avatták.
Ha meg szeretnénk tekinteni a sziget, következő „óriásait”, akkor nyugat felé kell haladnunk. Egészen addig, míg meg nem látjuk az 500, máshol 800 méteres sziklafalakat függőlegesen kiemelkedni az óceánból. A kikötőből mindig indulnak kirándulóhajók, amelyeknek a fedélzetéről, az óceán felől is meg csodálhatjuk Los Gigantes lélegzetelállító szikla vonulatát.
Ha Tenerife történelméből innánk egypár cseppet érdemes meglátogatni, Cadeláriát (Candelaria) Az itt kialakított tengerparti sétányon meg tekinthetjük, a valamikori Guancs királyok hatalmas bronz szobrait. A Basílica de Candelariaban őrzik a szűzanya gyönyörűen feldíszített szobrát, amihez rengetegen zarándokolnak el imádkozni.
A következő olyan város, amit érdemes meglátogatni, La Laguna 1999-óta képezi a Világörökség részét. Ez a hely Tenerife régi fővárosa 17.-18. századi házikók, utcácskák és paloták találhatóak itt. Mára San Cristóbal de la Laguna egyetemi várossá, és a kulturális élet központjává alakult.
La Orotavában található az a házikó, ami 1590-ben épült, ez feltehetően a legöregebb olyan építmény, ami túlélte a szigetet ért összes csatározást, földrengést. 1704-ben egy erős földrengés elpusztította a város nagy részét, azonnal újjáépítették így maradhatott fenn az Óváros napjainkig. Hijuela del Botánico a La Orotava egy hatalmas botanikus kert, ahol a sziget minden nővénye megtalálható körülbelül 4000 ezer négyzetméteren.
Barranco Del Infierno (pokol kanyon) bejárata Adejében van. Célszerű korán érkezni mivel kevés látogatót engednek csak be. Csodálatos sziklák között vezet az út, itt található a sziget egyetlen természetes folyóvize. Mindössze két és fél óra az út (oda-vissza), a sétáért cserében gyönyörű látványban lehet részünk, amikor elérkezünk a vízeséshez.
Icod de Los Vinosban található a világ legöregebb fája, ami 16 méter magas. Az „ezeréves” bár igazából csak 6-800 éves sárkányfa fokozottan védett. Itt lehetőségünk nyílik megízlelni helyi borokat, és megcsodálhatjuk a 15. században épült San Marcos templomot.
A fent felsorolt településeken és látványosságokon kívül, még rengeteg olyan hely van a szigeten, amit érdemes meg nézni. Egy útikönyv és egy térkép segítségével mindent megcsodálhatunk, amihez csak kedvet kapunk. Viszont az biztos, hogy egy hét vajmi kevés e csodák megtekintéséhez.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Palmitos park

Gran Canaria szigetén nem messze Maspalomastól található a hegyek között ez a kis idillikus állatkert. …

Hozzászólás