Kezdőlap / Cukorbetegség / A cukorbetegség fajtái

A cukorbetegség fajtái

Hazánkban a cukorbetegség, más néven diabétesz már-már népbetegségnek számít. A cukorbetegség az ember teljes élete végéig tart, ma még gyógyíthatatlan betegség. A betegség oka, hogy a szervezet a táplálékból kinyert glükózt felhasználható energiává felhasználni, alakítani. A hasnyálmirigyben termelődő inzulinhormon szabályozza a glükóz mennyiségét. A tünetek annál gyorsabb lefolyásúak, minnél fiatalabb szervezetről van szó. Az ember felnőtté válásakor a tünetek kialakulása akár hónapokba is beletelhet.
Megkülönböztetünk I-es, II- es, illetve terhességi cukorbetegséget.
Az 1-es típusú cukorbetegségnél a tünetek hirtelen, akár napok, vagy hetek alatt bekövetkezhetnek. Az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun betegség, mivel itt az immunrendszer a szervezet ellen fordul. Ilyenkor a hasnyálmirigy nagyon kevés inzulint állít elő, vagy akár meg is szűnhet a termelődése. Egyes tudósok feltételezni vélik, hogy örökletes és környezeti tényezők – úgymint a vírusok- járulhatnak hozzá a betegség kialakulásához.
A 2-es típusú cukorbetegségnél a tünetek akár évek, évtizedek alatt, az egyén tudta nélkül következnek be. A 2-es típusú diabétesz a cukorbetegség legsűrűbben előforduló változata. Kialakulásában nagy szerepet játszhat az idősebb kor, a mozgásszegény életmód, valamint a túlsúly. Itt a hasnyálmirigy a szervezet számára kellő mennyiségű inzulint termel, ám valamely oknál fogva a szervezet nem tudja kellőképpen feldolgozni azt, így a szervezet cukorfelvétele felborul.
Terhességi diabétesz általában a terhességi szakasz utolsó időszakaiban alakulhat ki. Az orvosok szerint a szülés befejeztével ez a fajta cukorbetegség elmúlik, ám a terhesség alatt cukorbetegségben szenvedő nőknél általában gyakrabban kialakulhat a 2- es típusú diabétesz. A terhesség előtti testsúly mielőbbi visszaállítása, és a rendszeres mozgás segíthet elkerülni a cukorbetegséget. A terhesség alatt megállapított cukorbetegség tüneteinél nagyon fontos, hogy a kismama diétába kezdjen, és azt szigorúan be is tartsa, így elkerülhető, hogy a babát károsodás érje. Ajánlott a napi többszöri étkezés, és a megfelelő szénhidrátbevitel. Sajnos az orvosi vizsgálatok megállapították, hogy az időben nem kezelt terhességi cukorbetegség igen súlyos károsodásokat okozhat a babának, úgymint elhízás, oxigénhiány az anyaméhben, illetve agykárosodás is felléphet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A cukorbetegség megelőzése, gyógyítása

Napjainkban egyre többen válnak a cukorbetegség valamely változatának áldozatává. Ehhez nagymértékben hozzájárul az egészségtelen táplálkozás, a stressz, a mai mozgásszegény életvitel. Napjainkban a gyerekek mozgás helyett előszeretettel töltik idejük nagy részét számítógép, vagy tévé előtt ülve, amiben persze rengeteg szülő is hibás. Rohanó világunkban a változatos étrend fogyasztása helyett számtalan embertársunk gyorséttermi ételeket fogyaszt, mit [...]

Hozzászólás