Kezdőlap / Cukorbetegség / A gyermekkori cukorbetegség

A gyermekkori cukorbetegség

Gyermekeknél a cukorbetegség kialakulása nem azonos a felnőttek által kialakult cukorbetegséggel. Eltérnek egymástól a tüneteikben, a betegség lezajlásában és a kezelésükben is. Gyermekeknél általában 10 éves kor alatt alakulhat ki leggyakrabban a diabétesz.
Fiatal gyermekeknél abban az esetben alakul ki a betegség, ha a cukor felhasználásáért felelős inzulinból kevesebbet termel a hasnyálmirigy, így a szervezet szinte állandóan éhes, viszont a fel nem használt cukor felhalmozódik, felgyülemlik a gyermek vérében, illetve a vizeletében. A gyermekek szervezete eközben a felhalmozott zsírt elkezdi elégetni, hogy a hiányzó kalóriát biztosítsa a testnek. A zsírégetés miatt gyors fogyás következik be, valamint a zsírégetés következtében a szervezetben az aceton egyre nagyobb mértékben halmozódik, amiről is felismerhető a kezdődő cukorbetegség, mivel a gyermek leheletének erős alkoholszaga lesz.
Gyermekeknél a kezdődő cukorbetegség tünetei lehetnek a következők:
– Megnövekedett folyadékfogyasztás, ennek elsőszámú oka lehet a megnövekedett vércukorszint, melytől több vizeletet kell ürítenie a szervezetnek. Cukros üdítőket lehetőleg ne adjunk gyermekeknek, mivel ezek nem oltják el kellőképpen a szomjúságérzetet.
– Hirtelen bekövetkezett, nagy mennyiségű súlyvesztés. A megemelkedett vércukorszint miatt megnő a vizeletürítés mennyisége, ezáltal a szervezetből nagyon sok szükséges kalória távozik, a szervezet feléli saját tartalékait.
– Fáradékonyság jelei figyelhetők meg, és ez nem a napi mozgás miatt van. A szervezet nem jut megfelelő energiamennyiséghez, így a test gyorsabban elfárad.
Amennyiben a gyermekeknél ezek a tünetek nem kerülnek időben felismerésre, a betegség hirtelen veszélyessé is válhat. Felléphet hirtelen, szapora légzés, hányás, bőrszárazság. Egyes esetekben a kiszáradás veszélye is felvetődhet. Ekkor a gyermeket azonnal kórházba kell szállítani, hogy a gyors és szükséges beavatkozásokat minél előbb megkapja.
Cukorbetegség kezelése gyermekeknél:
A beteg gyermek anyagcseréje könnyen egyensúlyba tartható szigorú diétával, gyakori rendszeres mozgással, valamint inzulin adásával. Az étkezésekkor mellőzni kell a cukrot, a cukrot tartalmazó italokat és élelmiszereket. Ajánlott zsírmentes, sovány szárnyashúsokat elkészíteni, illetve áttérni a halra. Feltétlenül fontos, hogy a gyermek étrendje olyan legyen, hogy a fejlődéséhez szükséges összes tápanyagot megkapja.

Ezt mindenképpen olvasd el!

cukorbetegség étrend

Cukorbetegség étrend: Esetleírás: A 14 éves Ágit fejfájás és ízületi fájdalmak kezdték el gyötörni, kiszáradt a szája és kedvetlen lett. Az orvosnál a vér-és vizeletvizsgálat cukorbetegséget mutatott ki. Ági infúzióban folyadékot, inzulint és glükózt kapott. Két hét múlva jobban lett, ekkorra már megtanulta, hogyan ellenőrizze vércukorszintjét, hogy adjon be magának inzulin injekciót. Korábban is rostban [...]

Hozzászólás