Kezdőlap / Cukorbetegség / A gyermekkori cukorbetegség

A gyermekkori cukorbetegség

Gyermekeknél a cukorbetegség kialakulása nem azonos a felnőttek által kialakult cukorbetegséggel. Eltérnek egymástól a tüneteikben, a betegség lezajlásában és a kezelésükben is. Gyermekeknél általában 10 éves kor alatt alakulhat ki leggyakrabban a diabétesz.
Fiatal gyermekeknél abban az esetben alakul ki a betegség, ha a cukor felhasználásáért felelős inzulinból kevesebbet termel a hasnyálmirigy, így a szervezet szinte állandóan éhes, viszont a fel nem használt cukor felhalmozódik, felgyülemlik a gyermek vérében, illetve a vizeletében. A gyermekek szervezete eközben a felhalmozott zsírt elkezdi elégetni, hogy a hiányzó kalóriát biztosítsa a testnek. A zsírégetés miatt gyors fogyás következik be, valamint a zsírégetés következtében a szervezetben az aceton egyre nagyobb mértékben halmozódik, amiről is felismerhető a kezdődő cukorbetegség, mivel a gyermek leheletének erős alkoholszaga lesz.
Gyermekeknél a kezdődő cukorbetegség tünetei lehetnek a következők:
– Megnövekedett folyadékfogyasztás, ennek elsőszámú oka lehet a megnövekedett vércukorszint, melytől több vizeletet kell ürítenie a szervezetnek. Cukros üdítőket lehetőleg ne adjunk gyermekeknek, mivel ezek nem oltják el kellőképpen a szomjúságérzetet.
– Hirtelen bekövetkezett, nagy mennyiségű súlyvesztés. A megemelkedett vércukorszint miatt megnő a vizeletürítés mennyisége, ezáltal a szervezetből nagyon sok szükséges kalória távozik, a szervezet feléli saját tartalékait.
– Fáradékonyság jelei figyelhetők meg, és ez nem a napi mozgás miatt van. A szervezet nem jut megfelelő energiamennyiséghez, így a test gyorsabban elfárad.
Amennyiben a gyermekeknél ezek a tünetek nem kerülnek időben felismerésre, a betegség hirtelen veszélyessé is válhat. Felléphet hirtelen, szapora légzés, hányás, bőrszárazság. Egyes esetekben a kiszáradás veszélye is felvetődhet. Ekkor a gyermeket azonnal kórházba kell szállítani, hogy a gyors és szükséges beavatkozásokat minél előbb megkapja.
Cukorbetegség kezelése gyermekeknél:
A beteg gyermek anyagcseréje könnyen egyensúlyba tartható szigorú diétával, gyakori rendszeres mozgással, valamint inzulin adásával. Az étkezésekkor mellőzni kell a cukrot, a cukrot tartalmazó italokat és élelmiszereket. Ajánlott zsírmentes, sovány szárnyashúsokat elkészíteni, illetve áttérni a halra. Feltétlenül fontos, hogy a gyermek étrendje olyan legyen, hogy a fejlődéséhez szükséges összes tápanyagot megkapja.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A cukorbetegség megelőzése, gyógyítása

Napjainkban egyre többen válnak a cukorbetegség valamely változatának áldozatává. Ehhez nagymértékben hozzájárul az egészségtelen táplálkozás, a stressz, a mai mozgásszegény életvitel. Napjainkban a gyerekek mozgás helyett előszeretettel töltik idejük nagy részét számítógép, vagy tévé előtt ülve, amiben persze rengeteg szülő is hibás. Rohanó világunkban a változatos étrend fogyasztása helyett számtalan embertársunk gyorséttermi ételeket fogyaszt, mit [...]

Hozzászólás