Kezdőlap / Meditáció / Lelki béke a hétköznapokban

Lelki béke a hétköznapokban

Amikor meditálunk, szellemünk elcsendesedik, lelkünk megnyugszik, s rálelhetünk önmagunkban a békére. De mi történik akkor, amikor a mindennapi életünk során folyamatos stressznek vagyunk kitéve? Nem elég elsajátítani egy meditációs technikát, arra is szükség van, hogy megkeressük életünk gyenge pontjait, megtaláljuk a számunkra stresszes helyzetek kiváltó okait, és azokat megszüntessük, hiszen csak akkor érhetjük el a lelki békét, ha nem a tüneteket kezeljük, hanem az okot keressük.

A meditáció lényege tulajdonképpen az, hogy erőt gyűjtünk ahhoz, hogy a mindennapok viharait könnyebben viseljük, és megtanuljuk, hogy a lelki béke nem külső körülmények függvénye, nem magunk körül, hanem magunkon belül kell keresnünk. A meditáció közben meglelt békét és nyugalmat kell megtanulni átvinni a hétköznapokba. Miközben meditálunk, közelebb kerülünk igazi énünkhöz, aki sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb a felszínen lévő feszültségekkel és gondokkal teli énünktől.

A meditáció tulajdonképpen a tudat helyes használata, vagyis a pozitív gondolkodás elsajátítása, mely valódi énünk természete is. Sosem a gondolatok erőszakos megszüntetése a cél, hanem azok helyes használata. A meditáció során általában a koncentráció a legfontosabb, és egy mantra állandó ismételgetése, mely során a gondolataink szabadon áramolhatnak. Ilyenkor nincs bennünk félelem, elvárás, megfelelni akarás, így tudatunkat természetes módon használva pozitívan gondolkodunk. S minél jobban elengedjük a bennünk lévő feszültségeket, annál közelebb kerülünk önmagunkhoz, egyre jobban megismerjük önmagunkat. Így ennek egyenes következménye, hogy a stresszes helyzeteket elkerülhetjük, illetve jobban reagálunk, hiszen már jobban tisztában vagyunk magunkkal és tudjuk, mire van szükségünk.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A meditáció nem imádság

A meditáló elme csöndes. Ez nem olyan csend, amilyet a gondolkodás elképzel; nem a békés …

Leave a Reply