Kezdőlap / Egészség és fitness / Pszichológia / Magatartás és viselkedés

Magatartás és viselkedés

A stílus maga az ember. Vajon ez mennyire igaz? Attól, hogy valakinek tetoválása van, férfi létére hosszú haja vagy testékszere akkor már rögtön elkönyvelhetjük agresszívnak?
Mit is lehet tudni az emberi viselkedésről?
Az emberi viselkedésnek sokféle meghatározója van. Vannak olyanok, amikre a divat van hatással, vannak olyanok, amik a személyiségből adódnak. A személyiség alapjait a szülőktől és a nagyszülőktől kapjuk. Ezek a jegyek nagyon fontosak, de ezek mellett ott vannak a saját személyiség jegyek. A környezetbe való beilleszkedés és a szocializálódás fontos szempont, ezáltal a tanult és öröklött jegyeink vannak. A magatartás ebben a folyamatban születik, ami állandó jegye az embernek. Központja a személyiség, megnyilvánulási formáit gyerekkorunk óta tanuljuk. Ha személyiség-magatartás-viselkedés hármasságát vizsgáljuk, akkor meghatározott és meghatározhatatlan visszahatásokat lehet felfedezni.

Az emberi viselkedés sémái:
A nyíltan agresszió jellemzői: Amikor a mi ötletünk lebeg a szemünk előtt, és más ötlete véleménye, nem érdekel minket. Amikor a saját hibáink, problémáink miatt más a hibás.
Asszertív, avagy méltányosan céltudatos viselkedés: Amikor igényeinket kifejezésre jutottjuk, elismerésünket, saját magunkat dicsérjük.
Manipulatív, vagy rejtett agresszív viselkedés: Saját ötletünk, igényünk rendkívül fontos, más nem érdekel minket egyáltalán. Másokat hibáztatjuk a hibáink miatt, de ezt nem adjuk nyíltan tudtára.
Passzív, alárendelő viselkedés: amikor a mások igényeinek feltétel nélkül eleget teszünk. Amikor a mi igényeinket, ötleteinket nem jutottjuk kifejezésre.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi a mentáltréning?

A mentáltréning a „mentális” és a „tréning” fogalmakból áll. A tréningezés arra irányul, hogy jobb …

Leave a Reply