Kezdőlap / Állatok / Macska / Manx a Man sziget macskája

Manx a Man sziget macskája

Ez az egyetlen macska fajta, amelyiknek nincsen farka. A manx Man-szigetről származik, innen kapta a nevét is. Már VII. Edward angol királynak is voltak manx cicái. A fajta kialakulásához számos mítosz is kapcsolódik. Ilyen például, hogy Noé bárkáján Noé véletlenül rácsapta az ajtót egy macska farkára. Egy másik magyarázat szerint az első macskák a spanyol armada hajótörést szenvedett flottájáról kerültek a Man-szigetre. A harmadik szerint amikor az írek és a sziget őslakosai harcoltak egymással az írek a macskákat leöldösve azok dús farkát tűzték sisakjaikra. Ezért a nősténymacskák elkezdték leharapdosni frissen született kölykeik farkát, hogy azok megmeneküljenek a halálos veszedelemtől. Így alakultak ki a farok nélküli macskák. A Man-sziget lakói annyira büszkék a különleges macskáikra, hogy a sziget jelvényére is a manx cicát választották.
Jellemzői
A teste erős, zömök. A feje nagy és kerek. A nagy kerek szemei bármilyen színű lehet, nem kell igazodnia a bunda színéhez. A fülei kicsik lekerekített végűek. A teste nagyon rövid, az összes macska fajta közül a manx macska teste a legrövidebb. A hátsó lábai hosszúak, a mellső lábai rövidebbek, emiatt fara magasabban van a vállainál, ami mozgását esetlenné, nyúlszerűvé teszi. Nehezen mászik és problémát okoz számára a magasból történő leugrás is. A szőrzet hosszúsága szerint két változata ismert. A rövid szőrű manx sűrű aljszőrzettel durva fedőszőrzettel rendelkezik. A hosszú szőrűeket selymes félhosszú dupla bunda jellemzi, amely hosszabb a nyaknál, a deréknál és a hátsó lábaknál, a lábujjak között pedig rojtos. A súlya 5,5 kilogramm. A hangja lágy amikor dorombolnak, nyávogásuk elnyújtott morgásra vagy gyors csiripelésre emlékeztet.
A manx macskát a farkuk hossza alapján négy csoportba sorolják be; a teljesen hiányzó farkú (dimple rumpy vagy rumpy), a csonka (rumpy riser ), a félhosszú (stumpy), és a teljes hosszúságú (tailed vagy longy) farokkal rendelkező cicák. Egy alomban akár mind a négy féle is világra jöhet. A farkatlanságot okozó gén dominánsan öröklődik. A manx macskát nehéz szaporítani, mivel a farktalanság genetikai hiba ezért a kölykei gyakran halva születnek.. A „igazi” manxnak a gerincoszlopán a farok helyén afféle bevágás, üreg található. A kiállításokon csak a farktalan manxokat fogadják el.
A manx cica intelligens és játékos, szeret apportírozni, és a pórázt is jól viseli.
Nagyon ritka fajta, mivel nehéz szaporítani.
Szereti a vizet. Társaság kedvelő azoknak ajánlott, akik sokat tudnak vele foglalkozni. Időnként makacs, önfejű tud lenni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A macska is lehet allergiás

Ha meghalljuk ezt a szót: allergia, eszünkbe sem jut, hogy nemcsak az embereket kínozhatja a …

Hozzászólás