Kezdőlap / Meditáció / Meditáció – gond helyett gondolat

Meditáció – gond helyett gondolat

A meditációt a legtöbb ember valami furcsa, ezoterikus, természetfeletti dolognak tartja. Pedig ez mindössze annyit jelent, hogy egy kivételével az összes tényezőt kizárjuk. Úgy is mondhatnánk, hogy egy dolog megoldására koncentrálunk több dolog egy-időbeli megoldása helyett. Így arra az egyre is biztos megoldást tudunk találni, és a többit felejtjük el.
Nyilván a gyakorlati megvalósítás tekintetében a kép árnyaltabb, mert legtöbbször vallásos színezetet társítanak a meditációhoz. Ez jogos is, mivel eredetileg vallásos színezete volt: a Zen-Buddhizmus-ban óriási szerepet kap. A hétköznapi ember számára pedig nem kell vallásos színezetet öltsön, hanem tulajdonképpeni megnyugvást, pihenést, egyfajta problémamegoldó készséget is jelenthet.
A gyakorlati megvalósítása sem okozhat problémát: feküdjünk le, és az adott probléma megoldására koncentráljunk. Tekintsük át az adott körülményeket, vizsgáljuk meg a saját, és más emberek szempontjából. Vizsgáljuk meg ismereteink szempontjából, tapasztalataink alapján. Nem kell semmiféle pózt felvennünk, vagy hangokat hallatnunk, sem semmiféle más extrém dolgot tennünk. Csak gondolkozzunk. Gondolkozzunk el azon, hogy mit is jelent nekünk az adott probléma, vagy a problémás személy illetve helyzet.
Hihetetlennek hangzik, de a fent említett meditációs alapokat a Biblia is támogatja.
„Vajha figyelmeztél volna parancsolataimra! olyan volna békességed, mint a folyóvíz, és igazságod, mint a tenger habjai!” (Ésaiás könyve) A Biblia itt valóságossá teszi számunkra azt hogy a dolgokra, és főképp Isten parancsolataira való figyelmezés, odafigyelés, „elmélkedés” ahogy más helyen mondja a Biblia, békességet és igazságot, jogos panaszunk felvirágzását hozza. A Zsoltárok könyvének első fejezete is arról beszél, hogy aki Isten törvényén gondolkodok éjjel és nappal, az termékeny, boldog lesz. Tehát összegezve: a meditálás, vagyis, kifejezetten célzott gondolkodás boldogságot, megoldást, önmegvalósítást és békességet, valamint természetesen az adott probléma megoldásának megtalálását jelenti.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A meditáció nem imádság

A meditáló elme csöndes. Ez nem olyan csend, amilyet a gondolkodás elképzel; nem a békés …

Leave a Reply