Kezdőlap / Meditáció / Meditációs illatok

Meditációs illatok

Az illatoknak nagy szerepük lehet a meditációban, az ellazult állapot elérésében. Biztosan mindenki látott már filmeket, ahol meditáció közben a mesterek gyakran füstölőt gyújtanak. Ezt a módszert mi is könnyedén kipróbálhatjuk otthonunkban. A meditáció elkezdése előtt kellemes atmoszférát teremthetünk az illatokkal, akár füstölőt gyújtunk, akár illóolajt párologtatunk. A megfelelő illat használatával könnyen ellazulhatunk, ezzel is segítve a relaxációt. Érdemes körültekintően eljárni, hiszen minden illat hatása más és más, vannak amik kifejezetten élénkítő hatással bírnak, ezért meditációra nem alkalmasak. A meditáció megkezdése előtt érdemes alaposan kiszellőztetni, mielőtt meggyújtjuk a füstölőt.
Ha a füstölő mellett döntünk, akkor választhatjuk az itthon népszerű, pálcikaformát, de kaphatóak kúp alakú füstölők is. A kellemes, békés légkör megteremtésére a legalkalmasabb az akác, jázmin, lótusz, magnólia vagy szantál illatú füstölő. Arra figyeljünk, hogy tűzbiztos helyre tegyük a füstölőtartót, hogy semmi ne zavarhassa meg a relaxációt.
Vannak, akik nem szeretik a füstölő illatát, mert nem bírják a füstöt vagy könnyen megfájdul a fejük tőle, nekik ajánlatosabb illóolajokat párologtatni. Ennek legegyszerűbb módja, ha egy párologtató edény vizébe teszünk pár csepp olajt. Meditációhoz érdemes nyugtató, ellazító illatot választani, ilyen a levendula, a citromfű, az ylang-ylang, a kínai cédrus vagy a teafaolaj. Az illóolajokat a rutinosabbak már keverve is használhatják, saját, egyéni ízlésüknek megfelelően.
Az illóolajoknál mindenképpen figyeljünk a megfelelő mennyiség betartására és minden esetben olvassuk el a tájékoztatót előtte, mert vannak bizonyos típusok, melyeket várandós nők vagy epilepsziában szenvedők nem használhatnak. Mind füstölő mind illóolaj esetében érdemes variálni, felváltva használni többfélét, mert orrunk könnyen hozzászokik egy-egy illathoz.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A meditáció nem imádság

A meditáló elme csöndes. Ez nem olyan csend, amilyet a gondolkodás elképzel; nem a békés …

Leave a Reply