Kezdőlap / Egészség és fitness / Meditáció / Meditáljunk mindennap a nyugalomért!

Meditáljunk mindennap a nyugalomért!

A meditáció gyakorlatilag a világ spirituális hagyományainak a része, amelyben mély jelentéseket és misztikát találhatunk. Az ajurvédában a meditáció az elsődleges gyakorlat, amelyet a lélekkel való összekapcsolódásra használunk, s ezáltal kiegyensúlyozott életet élhetünk, és erősíthetjük az egészségünket. Ha nem állunk kapcsolatban a saját lelkünkkel és tudatunkkal, akkor egyetlen más egészséget erősítő technika sem lehet teljes értékű.
A meditáció nem más, mint „hangolás” és „éberré válás” – ahogy Deepak mondta. A meditáció akkor hozza meg a gyümölcsét, ha azt naponta kétszer 20-30 percig gyakoroljuk, lehetőleg napkeltekor és naplementekor. A nap folyamán ez az a két időpont, amikor a legnagyobb nyugalmat és békességet tudjuk elérni. A kutatások kimutatták, hogy a meditáció lassítja a szívverést, a légzést és az agyhullámok tevékenységét. Ezzel egyidejűleg az agy elektromos tevékenysége összehangoltabbá válik, az izmok ellazulnak, a stresszhormonok hatása csökken.
A meditáció egy olyan gyakorlat, amely harmonikus egyensúlyt teremt mindhárom dosha típus számára. A meditáció különösen fontos a Vata típus számára, mivel megnyugtatja a tevékeny elméjüket. Elmondhatjuk, hogy manapság erősen Vata időket élünk, hiszen felgyorsulóban van körülöttünk a Vata energia. A meditáció megoldást kínál a bennünket körbevevő rohanó világban egy kis nyugalom megteremtésére.
Hogyan meditáljunk?
1. Üljön le egy csendes és kényelmes helyre.
2. Csukja be a szemét, lélegezzen nyugodtan, természetesen. Figyeljen arra az érzésre, amit kilégzéskor és belégzéskor tapasztal. Semmilyen módon ne próbálja meg befolyásolni vagy szabályozni a légzését! Ha figyelmét gondolatok, hangok vagy egyéb érzések terelik el, ne foglalkozzon velük, hagyja, hogy ezek a gondolatok, hangok jöjjenek, menjenek.
3. Meditáljon 20-30 percig. Ezután lassan nyissa ki a szemét, tudata lassan térjen vissza a valóságba.
4. Meditáljon naponta kétszer, reggel és este.
Nagyon fontos, hogy ne kérdezgesse, helyesen meditált-e vagy sem, hiszen itt semmi sem számít helytelennek. Ha meditálás közben sok gondolat rohanja meg, folytassa a meditálást nyugodtan, hiszen ez annak a jele, hogy nagy mennyiségű stressz szabadul fel a testéből. Az sem baj, ha közben elalszik – ez azt jelzi, hogy fáradt, szervezetének szüksége van a pihenésre.

Kapcsolódó fórumok:

Hozzászólás