Kezdőlap / Önismeret / Stressz kezelése / Stressz ellen testmozgás és aerobic

Stressz ellen testmozgás és aerobic

A testmozgásnak szervezetünkre, de legfőképpen a szívre és a testsúlyszabályozásra gyakorolt jótékony hatásai mindannyiunk számára ismertek. Testgyakorlatok végzése után nagyszerűen érezzük magunkat. Néhányan ezt annak az ingerületközvetítő kémiai anyagnak tulajdonítják, amely az agyban termelődik, és a testmozgás serkenti a képződését. Ez nagyban befolyásolja a hangulatunkat és az érzelmeinket. A testmozgás messzemenőkig a legmegbízhatóbb módja annak, hogy energiát és ugyanakkor nyugalmat nyerjünk. Ez főleg a nőkre vonatkozik, akik hajlamosabbak a stressz okozta izomproblémák kialakulására. Az izzadsággal mérgező anyagok ürülnek ki a szervezetből. A testmozgás segít a feszültség feloldásában.
A testmozgás nagy kihívást jelent. Tudatosítania kell magában, hogy a mozgás jót tesz a szervezetének. Egy ágyhoz láncolt, mozgásképtelen, túlsúlyos vagy krónikusan beteg jövőbeni önmaga helyett képzeljen el egy egészséges, életvidám, energiával teli embert. Ez segítheti abban, hogy elkezdje a rendszeres mozgást, vagy hogy folytassa azt. A testmozgás legyen egy olyan valami, amit nap mint nap nagyon vár, mert jól érzi magát tőle.
A testmozgást három különböző típusba sorolhatjuk. Az lenne az ideális, ha mindhárom típust – az aerobicot, a hajlékonyságot és az erőnlétet fejlesztő gyakorlatokat – harmonikusan be tudná iktatni a programjába.

Aerobic
Az aerobic hatásosan csökkenti a stresszt, jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, erősíti az immunrendszert, meghosszabbítja az életkort, javítja az állóképességet és az életminőséget. Ha nem mozgunk, az anyagcsere folyamán képződött tejsav és a salakanyagok felhalmozódnak a szervezetünkben. Az aerobic magában foglalja a jógát, a sétálást, a kocogást, az úszást, a kerékpározást, a síelést és a táncot. Heti háromszor harminc perc az ajánlott minimum. Ha jelenleg ülő életmódot folytat, beszéljen háziorvosával, mielőtt elkezdi a testmozgást. A testmozgást lassan, fokozatosan kell kezdenie, míg el nem éri az ajánlott időtartamot és mennyiséget.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Stresszoldás a vizsgaidőszakban

A főiskolai, egyetemi évek alatt a vizsgaidőszakokban a hallgatók rendkívül stresszes időszakot élnek át, a …

Hozzászólás