Kezdőlap / Egészség és fitness / Jóga / A jóga nincs évhez kötve!

A jóga nincs évhez kötve!

A Jóga ősi művészete
Manapság nagyon sokan jógáznak: sportolók, színészek, üzletemberek. A nyugati társadalomban jártasabbak vagyunk a jóga fitness nevű alkotóelemében. Az ajurvédában a jóga életszemlélet, ahol a test és a lélek egy egymást kölcsönösen támogató kapcsolatba fonódik. A jóga holisztikus életstílus, amely összekapcsolja a fitnesst, a wellnesst és a tudat ébredését.
A jógát „mozgással egybekötött meditációnak” is hívják. A testhelyzetek felvétele közben a légzésre koncentrálunk, amelynek meditatív hatása is van. Az erőt adó, ugyanakkor nyugtató hatású gyakorlatok rendszeres gyakorlásával erősebbekké, rugalmasabbakká, tudatosabbakká válunk.
A jógát önmagában, vagy egyéb gyakorlatok kiegészítőjeként is végezhetjük. A jóga lehet egy önálló edzésprogram is, amely minden részünket, az izmokat, a csontokat és a légzést is egyensúlyba hozza. Az egyes gyakorlatok végrehajtásának gyorsaságától és időtartamától függően a jóga aerobikká is változhat (mint az ashtanga jóga esetében). Csakúgy, mint a súlyemelés, a jóga is erősíti az izmokat, csak a jógánál nem súlyokat és gépeket használunk, hanem saját testsúlyunkkal dolgozunk. Ennek nagyon sok jótékony hatása van, amelyek közé a jobb vérkeringés, a fokozódó anyagcsere, a jó emésztés, az endokrin mirigyek és szervek fokozott működése is tartozik, s amelynek jótékony hatásait a haj és a bőr is élvezi.
Ma már sok helyen indulnak jógatanfolyamok, de kitűnő könyveket és cédéanyagokat is be lehet szerezni e témában. A jógát leginkább „érett” korban kezdik el az emberek, mert ez a fajta mozgástípus már nem igényel „ugrálást”.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A jógaterápia tudományos alapja

A tudósokat azóta foglalkoztatja a jóga agyra és testre gyakorolt hatása, amióta az betört a …

Leave a Reply