Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Megtalálni az ideális kezelési módot

Megtalálni az ideális kezelési módot

Függetlenül attól, hogy mi váltja ki a szervezet túlérzékenységi reakcióját, a klasszikus gyógyszeres kezelés alapelve megegyező: a különböző allergének – por, pollen, állati szőr, vegyszerek – által kiváltott kellemetlen tünetek mérséklése, a túlérzékenységi reakció csillapítása. Számos recept nélkül megvásárolható orrcsepp, orrspray, gél, szemcsepp és tabletta közül kell kiválasztani a legmegfelelőbbet.
A szem allergiás tüneteinek – könnyezés, viszketés,szúró érzés – jelentkezésekor érdemes szemcseppel próbálkozni az antiallergén tabletták beszedése előtt. Az utóbbit csak akkor kezdjük el, ha a szemcsepp nem enyhíti a problémát.
Az orrfolyás és orrdugulás többnyire jól kezelhető orrcseppel vagy orrspray-vel. Hatásmechanizmusuk kétféle: vagy érösszehúzó hatás révén vezetnek a váladékozás csökkenéséhez, vagy antiallergiás hatóanyagot tartalmaznak. Az érösszehúzó hatású orrcseppek és orrspray-k azonosak azokkal, amelyeket megfázásos, náthás orrfolyás esetén is alkalmazunk. Vannak kombinált hatóanyag-tartalmú szerek is, melyek érösszehúzó és allergia kezelésére szolgáló hatóanyagot is tartalmaznak.
Ha az allergiás tünetek a bőrön jelentkeznek – piros foltok, kiütések formájában -, antihisztamin tartalmú gél lehet a megoldás.
A hosszabb ideje fennálló, napi tevékenységet zavaró allergia esetén szükségessé válhat a szájon át szedendő gyógyszer. Van vény nélkül kapható is, de többnyire orvos által írt receptre adják ki ezeket a gyógyszertárakban. Mellékhatásként álmosság jelentkezhet, éppen ezért szedésük alatt autót vezetni vagy veszélyes tevékenységet folytatni nem ajánlatos.
Vannak olyan egyszerű alapelven működő mechanikai filterek, melyek megakadályozzák az allergének bejutását a szervezetbe. Legismertebbek a zsíros állagú kenőcsök, melyeket az orrlyukakba kell kenni, ezen megtapadnak a pollenek, és nem jutnak tovább.
A tengeri sós orrspray-k az orrjárat tisztítására, a megtapadt allergének eltávolítására szolgálnak.
Amennyiben az előzőekben leírt allergiás tünetek igen makacsnak bizonyulnak, mindenképpen orvoshoz kell fordulni az ideális kezelési mód megtalálása érdekében.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás