Kezdőlap / Migrén / Megtalálták a migrén okát?

Megtalálták a migrén okát?

Milliókat kínoz a migrén, a pokoli fájdalmakkal járó fejfájásroham, amely akár napokig is eltarthat. Többnyire nők szenvednek tőle.
Az amerikai Kansas egyetem neurológiai kutatóközpontjának orvosai – a hír szerint – rájöttek a krónikus, rohamokban jelentkező, érzészavarokat is okozó féloldali fejfájás, a migrén valódi okaára. E szerint a valóságban az idegvégződéseket érő elektromos impulzusok miatt alakul ki az erős fejfájás és nem a vérerek természetellenes tágulata okozza azt.
A különféle fejfájásoknak eltérőek a tünetei: ha ezeket felismeri, könnyebb, célirányosabb a kezelés. A szakértők mintegy 13 félét(!) különböztetnek meg. Az egyiket enyhítő gyógyszer súlyosbíthatja a másikat. Ezért kell a lehető legpontosabban elmondania orvosának tüneteit (a kialakulás helyét, a kiváltó okokat). Íme a három leggyakoribb fejfájástípus.
A Nőies: mindig migrén fájdalom mindig a fej egyik oldalán jelentkezik. Gyakran valamelyik szemgödörből indul ki, onnan terjed tovább a halánték és a koponya felső részei felé. Éles, lüktető fájdalommal jár. Komoly görcsök esetén úgy érzi, feje szétreped, mintha légkalapács dolgozna az agyában. További tünetek: hányinger és emésztési problémák. Időtartama általában néhány óra, de eltarthat néhány napig is! A fájdalom hullámszerűen érkezik és nagyon lassan szűnik.Háromszor több nőt, mint férfit érint. A visszatérő rohamok a 40. év tájékán kezdődnek. A betegek 70-80 százaléka migrénes családból származik. Kerülje a bor, csokoládé fogyasztását, valamint a dohányzást! A fogamzásgátló tabletta szedése is súlyosbító tényező. Javasolják citrom, sajtok és olajos magvak fogyasztását.

A Férfias: az arcidegekből induló fájdalom mindig az egyik – de mindig ugyanazon – szemüreg körül alakul ki. A szem begyullad, feldagad és könnyezik, az orr eldugul. Rendkívül heves, rövid és szaggató, égő érzéssel párosuló fájdalommal jár. Időtartama: előfordulhat minden nap, óránként akár 4-5-ször is, avagy több héten keresztül naponta félórás rohamokkal. Hirtelen szűnik meg.

Ez a típusú fejfájás főleg a férfiakat érinti, a 30. év betöltése után. Kerülendő a dohányzás és az alkohol.

A belső feszültségekre visszavezethető fejfájás a halánték tájékán alakul ki. Mintha a fejét satuba szorították volna. Kiterjedhet az egész koponyára, majd a nyakra és a vállakra is. Tompa fájdalmat, nyomást érez. Fejét nehéznek vagy éppen ellenkezőleg, könnyeden üresnek érzi. Időnként szédül. Időtartama néhány órától néhány napig terjed, de tarthat folyamatosan is, vannak, akik évek óta szenvednek tőle.

Főleg nőket és a hajszolt, depressziós embereket érinti. Kerülje a stresszes helyzeteket és az idegeskedést! Tanulja meg felismerni az első tüneteket (fogcsikorgatás, körömrágás), és kezdjen aktív relaxálásba.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan lehet a migrénes fejfájást kezelni?

Lehetőség van gyógyszer nélküli terápiákra is. Illetve a jól ismert gyógyszeres kezelésekre. A gyógyszer mentes …

Leave a Reply