Kezdőlap / Építőipar / Megújuló energiák / Megújuló energia világszerte

Megújuló energia világszerte

Mik a megújuló energiaforrások?
A megújuló energiaforrások szinte kimeríthetetleneknek tűnnek. Ez azért van, mert az előállításuk, illetve megújulásuk, újraképződésük során, összehasonlítva a hagyományos forrásokkal, nem csökken a mennyiségük, folyamatosan képesek újratermelődni.
További fontos jellemzője a megújuló energiaforrásoknak a szennyezőanyag-kibocsátások terén, hogy mind a vízre, mind a levegőre vonatkozva, elhanyagolható környezeti hatással járnak.
A megújuló energiaforrások az alábbiak: napenergia, szélenergia, vízenergia, geotermikus energia, biomassza, ár-apályenergia.
Megújuló energia világszerte
2002-ben az IEA (International Energy Agency – Nemzetközi Energia Ügynökség) adatai szerint a világ elsődleges energiatermelésének a 13,4%-át a megújuló energiák tették ki. Első helyen állt az olaj (34,9%), második a szén (23,5%), ezt követi a földgáz (21,2%), végül a nukleáris, a maga 6,8%-ával.
Az összes, megújuló forrásból származó előállított energia legnagyobb részét a szilárd biomassza teszi ki, azaz 77,5%-ot, köszönhetően a széles körben elterjedt, nem-kereskedelmi célú biomassza (elsősorban a szalma, fa-és állati hulladék) előállításának a fejlődő országokban. A vízerőművek a teljes termelés 16,3%-át, a geotermikus energia 3%-át teszi ki. Az ún. új megújuló energiaforrások (mint a nap-, a szél- és az árapály-energia) csupán csak 0,6%-ot érnek el.
Összességében elmondható, hogy 1990 óta a megújuló forrásokból előállított energia 1,7%-kal növekszik évente.
Az előállított szilárd biomassza csaknem 90%-át elsősorban fűtésre és főzésre használják fel, különösen a fejlődő országokban, Dél-Ázsiában, illetve Afrikában. A legtöbb ipari országban egyre inkább háttérbe szorulnak a hagyományos energiaforrások, teret adva ezzel a megújulóknak. Az OECD, azaz a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet országaiban a megújuló energia felhasználás csupán 5,7%, míg a nem OECD országokban ez a szám meghaladja a 20%-ot, egyes afrikai országokban pedig az 50%-ot is eléri.
Míg az OECD-országokban a megújuló forrásokból előállított energia felét az villamos-energia előállítására használják, a világ többi országában ezt a lakossági és a kereskedelmi szektor kapja, miközben a hagyományos energiák felhasználása 20%-ra csökkent.
Ennek ellenére , a megújuló energia a világ villamosenergia-termelésének harmadik legnagyobb forrása, amelynek piaci részesedése majdnem 18%, szemben a több mint 19%-a földgázzal és a közel 40%-os szénnel.
A villamosenergia-termelés területén a vízerőműveknek több mint 16%-os a részesedése. Így 2002-ben a világ villamosenergia-termelésének 90%-át megújuló energiaforrások adták.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Földenergia nekünk

A megújuló energiaforrások közül az egyik a geotermikus energia, amely a Föld belső hőjéből származó …

Hozzászólás