Kezdőlap / Migrén / Mi az a migrénes fejfájás?

Mi az a migrénes fejfájás?

A migrénes fejfájás fajtája a vasculáris fejfájás. A migrénes fejfájás az erek kitágulását okozza, ezért az idegrostok vegyi anyagokat bocsájtanak ki az agyban. Ezek a vegyi anyagok gyulladást okoznak, ami a fejfájáshoz vezet. Mivel az artáriák is kitágulnak ez növeli a fájdalmat.
A migrénes rohamot gyakran a szimpatikus idegrendszer aktiválja. Ez sok problémát okoz kapcsolódó tünetkét, például a bélben hányinger, hányás, hasmenés.
Ez gyakori oka annak, hogy a gyógyszer nem tud rendesen felszívódni, ezáltal hatni.
A fokozott szimpatikus aktivitás is csökkentheti a véráramlást, ezáltal sápadtsághoz vezethet.
Valamint ez okolható a hang- és fényérzékenység miatt és a homályos látásért is.
A szimpatikus idegrendszer gyakran egy előjelként előre jelzi a migrén bekövetkezését. Ez lehet a már fent említett tünetek egyike, de lehet akár az álmosság, ingerlékenység, fáradság, depresszió, sóvárgás bizonyos ételek után (például sós, vagy az édes íz).
A becslések szerint a migrének 20%-hoz társul valamilyen előérzet.
A migrénes betegek és hozzátartozóik általában felismerik már ezeket a jeleket, így fel tudnak készülni a migrénre.
A tünetek a nőknél háromszor gyakoribbak, mint a férfiak körében. A migrénben szenvedő betegek kevesebb mint fele van diagnosztikálva. Pedig a gyógyszeres kezelések segíthetne rajtuk.
A legjobb megelőzés, ha megpróbáljuk kerülni a kiváltó okokat, ha pedig már migrénje van az embernek, jó, ha az orvos is alátámasztja ezt egy diagnózissal, mivel akkor a megfelelő gyógyszeres kezeléssel segíthetünk a fájdalmon.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan lehet a migrénes fejfájást kezelni?

Lehetőség van gyógyszer nélküli terápiákra is. Illetve a jól ismert gyógyszeres kezelésekre. A gyógyszer mentes …

Leave a Reply