Kezdőlap / Tudomány / Mi az észlelet?

Mi az észlelet?

A valóság érzéki megismerésében a látási érzetek töltik be a vezető szerepet. Az emberi szem a legpontosabb, legegyetemlegesebb és legjelentősebb érzékszerv. Az ember körülbelül 2000 színt és színárnyalatot képes megkülönböztetni. Azt mondják, hogy a hallásukat visszanyert emberek eleinte félnek a hangoktól, a látásukat visszanyerőket viszont örömmel tölti el a látható világ nagyszerűsége. A szakemberek szerint a látás útján nyert információ mennyisége mintegy harmincszorosa a hallás szervén keresztül szerzett hírtartalomnak. Ha az emberi érzékszerveket információs csatornaként tekintett kapacitásuk szerint rendezzük el, a következő sorrendet nyerjük : látás, tapintás, hallás, ízlelés, szaglás és szervi érzékelés.
Az érzetek sokféleségét a világ – általuk visszatükrözött – minőségi sokfélesége determinálja. Minden érzetfajta az egyedin keresztül visszatükrözi az anyag adott mozgásformájának általános tulajdonságát és e tulajdonság különös megnyilvánulását az objektív világ valamely egyedi tárgyában.
Az ember érzetei viszonylag hűen tükrözik vissza a valóságos világot, többek között a minket környező tárgyak különböző tulajdonságait: keménységüket vagy puhaságukat, érdességüket vagy simaságukat, súlyukat, hőmérsékletüket, szagukat és ízüket, színüket és az általuk kibocsátott hangokat. Éppen ezért az érzeteket tekinthetjük annak az eszköznek, melynek révén a tudat kapcsolatban van a világgal, hiszen végső soron „másképp, mint érzetek útján, nem tudhatunk meg semmit – sem az anyag formáiról, sem a mozgás formáiról…”
Azt a globális, érzéki-konkrét képmást, amely az érzékszervekre közvetlenül ható egyedi tárgyakat, ezek tulajdonságait és viszonyait tükrözi vissza, észleletnek nevezzük.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás