Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Mi is az az allergia?

Mi is az az allergia?

Az allergia az immunrendszerünk túlzott reakcióját jelzi válaszolva bizonyos idegen anyagokkal való testi kontaktusra. Azért túlzott, mert ezek az idegen anyagok általában ártalmatlanok a testre, és a nem allergiás emberekben nem alakul ki válasz rájuk. Az allergiás emberek teste felismeri az idegen anyagot és az immunrendszer egyik része bekapcsol. Az allergia kiváltó anyagokat „allergéneknek” nevezzük. Ilyenek például a pollenek, poratka, penész és ételek. Hogy megértsük az allergia nyelvét, fontos emlékeznünk arra, hogy az allergének olyan anyagok, melyek a testnek idegenek, és allergiás reakciót okozhatnak egyes embereknél.
Amikor egy allergén kapcsolatba lép a testtel, előidézi, hogy az immunrendszer allergiás reakciót hívjon elő olyan embereknél, akik arra allergiásak. Ha te helytelenül reagálsz egy allergénre, amely normális esetben veszélytelen más emberekre, akkor allergiás reakciód van, és allergiásként vagy atópiásként hivatkoznak rá. Ezért, az emberekre, akik hajlamosak az allergiára azt mondják, hogy allergiás vagy „atópiás”.
Clemens Pirquet (1874-1929) osztrák gyermekorvos használta először az allergia kifejezést. Mind a jótékony és a káros túlérzékenységet ’allergiaként” említette. Az allergia szó a görög „allos”, különböző vagy megváltozott, és „ergos” munka vagy tevékenység szóból származik. Az allergia nagyjából egy „megváltoztatott reakcióra” utal. Az allergia szót először 1905-ben használták gyerekek ellentétes reakciójának leírására, akik ismételt adagokat kaptak ló szérumból fertőzések legyőzésére. A következő évben, az allergia kifejezést váratlak „megváltozott reaktivitás” magyarázására használták.

Allergia tények:

  • Körülbelül 50 millió észak amerikait érintenek allergiás állapotok
  • Allergiásokra több mint 10 billió dollárt költenek az Egyesült Államokban évente
  • Allergiás rhinitis (orrallergia) 35 millió amerikait érint, ebből 6 millió gyermek
  • Asthma 15 millió amerikait érint, ebből 5 millió gyermek
  • Az asthmás esetek száma az elmúlt 20 évben megduplázódott

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás